Știri din capitalele Europei, 30 iulie

PARIS

Preocupările legate de calitatea apei din râul Sena i-au determinat pe organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris să amâne marți triatlonul masculin, oficialii sperând că partea de înot a cursei va putea fi desfășurată în zilele următoare, în urma unui efort costisitor de curățare.

Organizatorii au declarat că vor încerca să organizeze în schimb triatlonul masculin miercuri. Competiția feminină este, de asemenea, programată în acea zi, dar ambele vor avea loc numai dacă testele de apă vor arăta niveluri acceptabile de E. coli și alte bacterii în râu. Ziua de vineri este prevăzută, de asemenea, ca dată de rezervă, conform The Associated Press.

 

BERLIN

Curtea Constituțională Federală a Germaniei a aprobat marți, în esență, reforma legii electorale care asigură faptul că Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, va fi redusă în dimensiune. La ultimele alegeri generale din 2021, Bundestagul a ajuns la 736 de membri, ceea ce îl face mai mare decât orice alt parlament ales în mod democratic din lume – și totodată extrem de costisitor, potrivit Deutsche Welle.

 

COPENHAGA

Cum ar fi dacă întreaga ta economie s-ar baza pe un singur produs? Reclamele TV glumesc spunând că America se bazează pe Dunkin’, dar, în realitate, Danemarca se bazează pe Ozempic, un medicament pentru diabet care este acum utilizat pe scară largă de consumatori pentru a pierde în greutate. Ozempic se dovedește a fi un motor puternic de creștere. Vânzările sale la nivel mondial au crescut cu peste 60% numai în ultimul an.

Producătorul Ozempic, compania daneză Novo Nordisk, culege roadele acestei mode. Profitul său net a făcut mai mult decât să se dubleze între 2019 și 2023, iar acțiunile sale au urcat la noi cote. La sfârșitul anului 2023, Novo a devenit cea mai mare companie din Europa. Iar ascensiunea sa a eclipsat economia daneză, creând multă valoare pe de o parte, dar o economie dezechilibrată pe de altă parte, relatează NPR.

 

BALCANI

În timp ce unele țări recunosc singurătatea ca o problemă gravă de sănătate care atinge proporții „epidemic”, în Balcani oamenii sunt abandonați să sufere în tăcere, scrie Balkan Insight. De la izolarea forțată prelungită a pandemiei COVID-19, singurătatea a crescut în multe țări, conform studiilor, unele dintre acestea comparând-o cu o epidemie. Folosind instrumentul Engaged Citizens Reporting (ECR), BIRN a cerut oamenilor din Balcani să își împărtășească propriile povești. Aproape două treimi dintre respondenți au declarat că suferă de o anumită formă de singurătate.

Un sondaj al Uniunii Europene 2022, intitulat Prevalența singurătății în UE, a constatat că, în medie, 13% dintre respondenți au declarat că s-au simțit singuri cel mai adesea sau tot timpul în ultimele patru săptămâni, în timp ce 35% s-au simțit singuri cel puțin o parte din timp. Respondenții și experții spun că țările din Balcani sunt în urmă atât în ceea ce privește studiile, cât și răspunsurile la această problemă. Acest lucru se datorează în parte faptului că singurătatea este acum considerată normală în societatea modernă și în parte din cauza că problemele de sănătate mintală rămân stigmatizate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: