VIDEO De ce noua lege nu rezolvă problema urșilor. Ce alte soluții sunt

urs
Foto: Observator de ursi

 

Legea care permite eliminarea unui număr mai mare de urși nu este nouă, fiind propusă de mult timp. Aceasta a fost pusă din nou în discuție și votată cu rapiditate însă după atacul de la Bușteni, „o tragedie care putea fi evitată”, este de părere Tudor Ionescu, expert în politici publice privind protecția animalelor. Din păcate, a afirmat acesta, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, adoptarea acestei legi a fost făcută printr-un „heirupism” care nu ajută pe nimeni, întrucât nu ține cont de rațiune, analiza cifrelor și a exemplelor de bună practică din alte state. Rațiunea înlocuită de emoție și pasiune nu duce la nimic bun, în aceste cazuri, nici pentru cei care fac legile, nici pentru cei care susțin că nu trebuie să facem nimic.

„Trebuie să discutăm pe baza argumentelor raționale, să discutăm cu experții pe diferitele domenii, să luăm exemple de bună practică sau să învățăm din greșelile altor state de-a lungul istoriei și să încercăm să venim cu niște politici care sunt din punct de vedere legislativ, fie că vorbim de legi naționale, fie că vorbim de reglementări la nivel local, pentru a avea o comuniune armonioasă între om și animale”, a spus expertul.

În ce privește exemplele de bune practici, acesta a amintit Canada și Statele Unite, care au însă o varietate mare de urși, dar care asigură informarea turiștilor privind posibilitatea apariției acestora pe toate traseele montane.

„Există gardurile electrice, există acele tomberoane anti-urs pe care, iată, nu înțeleg de ce nu le avem. Pentru că e vorba doar de o achiziție, adică nu trebuie să le creăm. Acestea ar împiedica urșii să mai caute mâncare. Există inclusiv sisteme de salvare din loc în loc, cu scripeți și cu rucsaci de prim ajutor în cazul în care te întâlnești într-adevăr cu ursul și te atacă, să reușești să te cațeri pe un scripete, adică nu trebuie să fii vreun sportiv de performanță (…), putând apoi să iei legătura cu un ranger care să vină să te salveze. Deci, există o serie întreagă de măsuri care sunt, care sunt luate, plus tracking-ul pe bază de GPS, al al populației de urși acolo. Ei au o estimare mult mai realistă asupra populației de urși pe care o au și pe care trebuie să o gestioneze, lucru care în România lipsește”, a explicat Tudor Ionescu.

Expertul în politici publice a subliniat faptul că și în România există niște containere de gunoi speciale, unul instalat la Băile Tușnad, aceasta fiind o soluție bună de protecție împotriva animalelor agresive. Din păcate, a mai afirmat acesta, containerele nu sunt încă date în folosință.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: