Facturile la energie ar putea crește chiar și cu 50%. Austria controlează prețul energiei din România

Sursa foto: Pexels

Preţul energiei spot pe piaţa din România a devenit, în anumite zile, cea mai scumpă din Europa. Unii specialiști spun că acest lucru este dictat indirect tot de la Viena.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a explicat, pentru PS News că această afirmație care se vehiculează în presa românească despre prețul gaze naturale dictate de Austria, nu este 100% reală, subliniind că, în schimb, „sectorul energetic, într-adevăr, este puternic influențat de Austria”.

„Nu sunt de acord, având în vedere că în general piața din România se orientează după TTF, bursa din Olanda. Faptul că există o bursă într-o țară nu înseamnă că țara respectivă îți influențează prețul din România. Dar chiar și în situația asta,majoritatea contractelor se fac după TTF  pentru că este o bursă mult mai lichidă. În momentul în care iei o referință, ai nevoie ca acea referință să fie cea mai bună, cea mai curată, ceea ce înseamnă să fie multe tranzacții. Cele mai multe tranzacții sunt pe TTF, în Olanda. Deci, în ceea ce privește partea de preț gaze naturale influențate de Austria, nu cred că este o afirmație corectă. Dar dincolo de asta, dacă putem să spunem că sectorul energetic într-adevăr este puternic influențat de Austria, cu o astfel de afirmații sunt de acord”.

Chisăliţă a amintit că austriecii sunt cei care dețin capitalul majoritar în OMV Petrom: „În ceea ce privește piața de energie electrică, există un element care ridică niște semne de întrebare”.

„E clar că politica acestei companii, o companie importantă atât pentru țiței, gaze cât și energie electrică, e condusă de la Viena și spun că e condusă pentru că în ultimii ani a existat, ușor, un transfer de putere sau a existat o influență tot mai mare asupra modului de coordonare, direct de la Viena.

Dar nu putem să spunem că acest fapt a determinat modificarea prețului la gaze naturale”.

Specialistul în piețele de energie crede  adevărul este undeva la mijloc în ceea ce privește influență directă a Austriei și limitările care ar fi trebuit  fie făcute în energie.

„În ceea ce privește piața de energie electrică, există un element care ridică niște semne de întrebare. Eu spun că aceste semne de întrebare sunt generate într-un mod artificial. Adică, da, într-adevăr, e o chestiune interesantă faptul că Austria a limitat capacitatea de tranzit și de import-export (import din țările vestice, export către țările estice), comitent cu momentul în care Ucraina și-a pierdut multe din capacitățile de producție pe gaz și carbune.

Cumva Ucraina a devenit tributară exportului de energie electrică. Adică faptul că lucrurile s-au întâmplat similar poate să ridice niște semne de întrebare. Oficial nu avem, poziția austrică. Practic, datorită necesități, satisfacem un fel de consum din Austria. Aceste limitări ar trebui să fie făcute. Deci încă o dată nu vreau să speculez să spun că neapărat Austria a făcut jocul acesta, s-au a făcut jocul cuiva pe linia asta, dar nic nu pot fi convins de contraariul”.

În ciuda condițiilor de seceta extremă care au afectat sistemele eoliene sau hidrologice, Dumitru Chisăliţă nu neagă faptul că există și acest mare semn de întrebare generat de poziția Austriei care oficială a dat vina pe niște considerente tehnico-economice.

„Deci dacă, în momentul de față ar fi existat suficiente capacități fizice dinspre Austria către Estul Europei (nu vorbesc doar despre România, Bulgaria, Grecia) cu siguranță o mare cantitate de energie dinspre vest ar fi curs către această zonă, inclusiv către Ucraina și prețul ar fi fost mai mic. Acest preț nu se datează doar acestei poziții a Austriei ci și altor factori legati de capacitatea de producție din zonă, de faptul că am avut o perioadă destul de lungă de timp când eolienele au produs foarte puțin, legate de seceta care există. Plus reducerea cantității de energie, cursul de hidro, deci cauzele sunt multiple. Dar, există și acest mare semn de întrebare generat de poziția Austriei care oficială a dat vina pe niște considerente tehnico-economice”.

Seceta, consum mare de electricitate: Ce prețuri vor aduce facturile în luna august?

„Vom avea facturi mai mari dacă oamenii au avut sisteme de aer condiționat. Sunt totuși foarte mulți oameni care nu au bani să montez astfel de sisteme și atunci acele apartamente n-au consumat cantități mai mari de energie. În același timp, depinde foarte mult dacă indexul lunii iulie ajunge la operator pentru că e posibil ca să nu dea nimeni indexul. E posibil ca să nu fie citire automată și atunci bineînțeles că facturile nu vor fi mai mari și va fi la regularizare o factură mai mare. Adică sunt și aceste considerente care trebuie luate în analiză în ceea ce privește efectiv cuantumul facturilor.

Eu zic că luna iulie care este facturată și facturile ajung în august la consumator, va înseamna o creștere de la un minim 10% și care poate să ajungă undeva la 25% cu condiția de a nu treace în alt regim de tarifare.

Noi, conform plafonării, avem trei regime de tarifare. Există posibilitatea ca anumite apartamente, datorită consumului în special generat de aerul condiționat, să sară din prima zonă. Deci, pe lângă cantități mai mari pe care le-ai consumat, apare și un preț mai mare. În situația asta, din calculele noastre putem să ajungem până la un 25%, poate chiar 50%”.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă vorbește despre o simulare pe care a făcut-o astfel încât să arate consumatorilor valorile la care se poate ajunge cu un consum depășit.

„Noi am făcut o simulare în perioada aceea în care erau temperaturi foarte ridicate și am luat în considerare menținerea pe întreaga lună iulie a acelor temperaturi ridicate. Dacă am fi avut 31 de zile de temperaturi de 40-42° atunci da, ar fi fost niște consumuri foarte, foarte mari, ce ar fi dus în altă zonă de tarifare, dar din fericire nu s-a împlinit acel scenariu. Deci, putem să ajungem până la un 25%, poate chiar 50%, de creșteri”, a conchis Dumitru Chisăliţă .

 

Efectul Austria: cum a ajuns această ţară să controleze şi preţul energiei de aici după cel al gazului, totul în timp ce ţine România bătând la porţile Schengen?

Preţul energiei spot pe piaţa din România, devenită în unele zile cea mai scumpă din Europa, a ajuns să fie dictat indirect tot de la Viena, acolo de unde România îşi „ia lumina“ şi pentru preţul gazului, pe care paradoxal, în comparaţie cu Austria, chiar şi-l produce singură

♦ Conexiunea slabă dintre Austria şi Ungaria este unul dintre cei mai importanţi factori care au delimitat în ultima lună pieţele vestice ieftine de cele din regiune, aflate de doi ani la graniţa cu războiul din Ucraina. La aceasta se adaugă limitările de capacitate pe direcţia Austria-Ungaria şi Austria-Slovenia vizibile din mai încoace

♦ Pentru noi, efectul Austria este cu atât mai puternic cu cât aceasta este ţara care ţine România la porţile Schengen

♦ De ce preţul energiei din regiunea cea mai apropiată de războiul din Ucraina nu este o prioritate europeană aşa cum a fost conectarea la gazele de aici?

Vinerea trecută, preţul energiei spot din România era de 193 euro/MWh, în scădere cu 21% faţă de ziua anterioară în contextul în care, din fericire, vântul bătea în Dobrogea. În jurul prânzului, circa 20% din energia României veneau de la eoliene, aşa că importurile erau de sub 300 MW.

Această gură de aer a venit după zile de coşmar pentru gestionarea sistemului energetic local, împins atât de tare în corzi, încât acolo unde s-a putut au fost repornite toate centralele pe cărbuni.

Peste noapte, cărbunii au devenit salvarea sistemului energetic local. Dar în acest timp, Germania avea vineri 86 de euro/MWh, iar Austria un răcoros 77 de euro/MWh. La graniţa dintre Austria şi Ungaria se produce de fapt fenomenul care a afectat toată regiunea. Astfel, Ungaria avea vineri un preţ de 177 de euro/MWh, care se descărca în toate pieţele sud-est europene.

Veronica Duțu, economist și consultant fiscal, spune că România ar trebui să fie capabilă să gestioneze costul energiei pe cont propriu, fără influența altor țări care fac afaceri profitabile pe teritoriul nostru. Aceasta este o consecință a deceniilor de conducere fără obiective clare și direcție economică națională.

„Îl controlează pentru că dețin puterea. Noi am permis asta timp de peste 30 de ani, pentru că noi, cei care producem energie, ar trebui să gestionăm acest cost cu energia, nicidecum să gestioneze alte țări care fac business și câștigă bani la noi în România.

Această situație în care se află România acuma este rezultatul a peste 30 de ani de conducere a țării fără să avem niște obiective clare, fără să avem o direcție corectă a economiei naționale. Gândiți-vă că la noi fabricile de producție le numeri pe degete, ele sunt pur și simplu economia națională. Ăsta este punctul meu de vedere. Nu am avut la conducere patrioți care să țină cu poporul și să țină cu economia noastră. Am așteptat ca soluțiile să vină din exterior.

Nu este corect! Un popor se dezvoltă într-adevăr și cu ajutor extern, dar un popor se va dezvolta numai dacă apelează 100% la resursele sale din interiorul țării. Nu putem să ne dezvoltăm doar uitându-ne peste graniță”, spune Veronica Duțu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: