Știri din capitalele Europei, 1 august

EUROPA DE EST

Vara anului 2024 este deosebit de caldă și uscată în Europa de Est. În Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de porumb, temperaturile au depășit 38 de grade Celsius în iulie, ceea ce este neobișnuit pentru regiune. În același timp, România este afectată de mai multe luni de o secetă care a împiedicat insectele să polenizeze plantele de porumb din una dintre principalele țări furnizoare de porumb din Uniunea Europeană. Un fenomen cu care s-a confruntat și Ucraina, spune Tetiana Adamenko de la departamentul agricol al Centrului Hidrometeorologic Ucrainean.

Unele state membre ale UE resimt deja înăsprirea ofertei de porumb din Est, spune Steffen Bach, analist de piață la Kaack Terminhandel, o instituție de servicii financiare din Cloppenburg, Germania.

„Spania, care cumpără în mod tradițional cantități mari din Marea Neagră, este deosebit de afectată”, a declarat acesta pentru Deutsche Welle, motiv pentru care UE în ansamblu „va trebui să importe mai mult porumb” din alte părți.

 

ZAGREB | SKOPJE

Țările balcanice s-au luptat miercuri cu incendiile de vegetație provocate de temperaturile mari, vânturi și o secetă de câteva săptămâni, în condițiile în care pompierii din Croația au declarat că au avut cea mai grea zi de până acum din acest sezon, iar Macedonia de Nord a sugerat că ar putea solicita ajutor din partea NATO, potrivit The Associated Press.

Asociația pompierilor din Croația a declarat că perioada dificilă de 24 de ore a inclus răspunsul la peste 100 de incendii cu peste 1.000 de pompieri și 20 de avioane de luptă împotriva incendiilor. În Macedonia de Nord, aproximativ 66 de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore.

 

SOFIA

Spitalele de stat și municipale din Bulgaria pot participa acum la un program special de împrumuturi de stat pentru a le salva de la faliment și a le îmbunătăți serviciile oferite pacienților. Personalul specializat al unui spital a fost neplătit timp de șapte luni.

Programul financiar, pregătit de Banca bulgară de dezvoltare (BDB), oferă împrumuturi preferențiale de până la 2,5 milioane euro pentru acoperirea nevoilor de lichidități și pentru finanțarea investițiilor în infrastructură și echipamente. Scopul este de a îmbunătăți asistența medicală și stabilitatea financiară a instituțiilor medicale, conform Euractiv.

 

CHIȘINĂU

Un diplomat de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova a fost declarat persona non grata, a anunțat joi Ministerul de Externe de la Chișinău. Decizia are loc la o zi după ce șeful Direcției juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți, fiind suspectați de spionaj în favoarea Federației Ruse, scrie HotNews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: