Harta pensiilor în România: Care sunt județele cu cele mai mari pensii medii

Pensionari
Sursa foto: Pixabay

Vârstnicii din România vor primi luna aceasta deciziile de recalculare a pensiilor, unde scrie dacă vor primi bani în plus.

Acum diferența dintre pensii este mare de la un județ la altul. Cele mai mari pensii medii sunt în județele Gorj și Hunedoara, întrecute doar de pensia medie din Sectorul 1 al Capitalei, care depășește suma de 3.400 de lei. În Botoșani sau Giurgiu, pensionarii abia ajung la o pensie medie de 1.800 de lei. În luna iulie, potrivit cifrelor publicate de Casa Națională de Pensii, doar în sectorul 1 al capitalei și 3 județe, printre care Gorj și Hunedoara, pensia medie depășește suma de 2.500 de lei. În Moldova, Maramureș și o parte din sudul țării, pensionarii primesc lunar sume cu puțin peste o mie de lei. Diferențele sunt mari, iar economiști explică faptul că media este trasă în sus de cei care care primesc 8-9 sau chiar 10 mii de lei pe lună.

Andreea Nica, vicepreședinte CFA România: ”Avem o discrepanță normală, dat de faptul că sistemul public de pensii este bazat pe principiul contributivității. Așa că o persoană care în timpul salarizării are un venit mai mare este normal să aibă și o pensie mai mare. Dacă ne uităm și la discrepanța de la nivelul produsului intern brut per cap de locuitor, vedem că lucrurile sunt destul de asemănătoare și avem o situație în care, de exemplu, Bucureștiul are un produs intern brut per căpiţă de 5 ori mai mare decât Vasluiul”.

Peste 70% dintre pensionari ar putea avea parte de măriri, începând cu luna septembrie. Documentele vor fi eliberate de casele teritoriale de pensii și distribuite apoi prin Poșta Română.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: