Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco

Mircea Geoană, sursa foto: Facebook

Mircea Geoană s-a înconjurat de mai mulți milionari care îi finanțează campania electorală. Geoană a fost foarte apropiat și de un mafiot italian, care l-a ajutat în campania pentru alegerile prezidențiale din 2009. Cristian Rizea, fostul prieten al lui Geoană, a scos la iveală legăturile dintre mafiotul italian și secretarul general adjunct al NATO.

CITIȚI ȘI: Cine sunt magnații care îi pun la dispoziție sediul de campanie lui Geoană

Cine este Giancarlo Vigo

Giancarlo Vigo este un cetățean italian, care a investit în mai multe proiecte imobiliare din România. Acesta avea în România firma Vigogeo SA prin care controla un poriect imobiliar la Saturn și unul în zona de nord a capitalei. Italianul voia să ridice complexul rezidențial Herăstrău Vigo Residence în București.

CITIȚI ȘI: Gașca pestriță de susținători ai lui Geoană: informatorul-mogul Vîntu, milionari penali sau „studenți darnici”

Cristian Rizea a mărturisit, în 2017, că i-a dat 5.000 de euro plus avans lui Vigo pentru un penthouse, iar întreaga afacere a fost intermediată de Mircea Geoană și Ion Bazac, prietenul fostului lider PSD. Ion Bazac era omul de legătură între Cristian Rizea și Mircea Geoană.

CITIȚI ȘI: Noi dezvăluiri: Mircea Geoană, vacanțe opulente și funcții cumpărate cu banii milionarilor penali

„I-am dat banii lui Vigo, rezervarea apartamentului de 5.000 de euro plus avansul, 10%, dar după o vreme mi-am dat seama că e ceva putred la mijloc. Mi-a fost teamă că voi pierde banii şi când am vrut să-i retrag, nu mai dădeam de italian. Atunci, i-am sunat pe Mircea Geoană şi pe Ion Bazac, care garantau pentru Vigo, le-am povestit totul şi imediat mi-am recuperat întreaga sumă. Asta era o dovadă că Vigo era omul lor şi făcea ce îi spuneau cei doi”, mărturisea Cristian Rizea.

Potrivit lui Cristian Rizea, care a fugit din România după o condamnare, Vigo ar fi fost omul lui Geoană și Bazac. De asemenea, existau și mai multe întrebări privind firma italianului: Vigogeo SA. Rizea având motive să creadă că Geoană era implicat în companie.

Proiectul imobiliar nu a mai fost niciodată finalizat, iar italianul a dispărut cu tot cu banii oamenilor care achitaseră avansul. Vigo a ieșit din schemă în 2013, când autoritățile din Italia l-au arestat pentru bancrută frauduloasă.

CITIȚI ȘI: Problemele lui Mircea Geoană cu justiția: salvat de prescrierea faptelor

Giancarlo Vigo: avionul și condamnarea în Italia

Prietenia dintre Mircea Geoană și Giancarlo Vigo își are originile în anii 2000. Mircea Geoană a participat la mai multe petreceri alături de familia Rizea, Giancarlo Vigo și Ion Bazac. Aceștia formau grupul de la Monaco, unde petreceau pe yacht și în hoteluri de 5 stele, unde o noapte de cazare era 1.500 de euro. Geoană nu s-a sfiit niciodată să profite de banii prietenilor săi.

Potrivit soției lui Cristian Rizea, Giancarlo Vigo i-a dat lui Geoană avionul său privat pentru campania din 2009. Josette Rizea a declarat că italianul și-a lăsat avionul privat pe aeroportul de la Băneasa pentru ca Geoană să facă toate deplasările din campanie.

Magistrații italieni au deschis mai multe dosare împotriva lui Giancarlo Vigo încă din 2013, când au descoperit că omul de afaceri a fraudat Fiscul italian cu peste 5 milioane de euro. În 2015, tot justiția italiană a arătat că Giancarlo Vigo a pus la cale o schemă de fraudă care a provocat pagube de 23 de milioane de euro. Giancarlo Vigo și-a recunoscut faptele și a acceptat o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru evaziune fiscală.

Prietenul lui Geoană trăia doar din infracțiuni financiare. Vigo fura atât banii statului italian, cât și banii persoanelor care credeau că și-au achiziționat un apartament.

Firma lui Vigo, transferată la prietenul lui Mircea Geoană

Mircea Geoană și Ion Bazac au făcut tot posibilul ca proiectul imobiliar din nordul capitalei să rămână sub influența lor. Astfel, proiectul imobiliar început de Vigo în 2008 a fost preluat de Virgil Călina, milionarul care deține hotelul Ramada Nord. Hotelul și șantierul complexului rezidențial sunt lipite.

Virgil Călina este și el foarte apropiat de Mircea Geoană. În 2015, RA-APPS a scos la vânzare vila în care a locuit Mircea Geoană fără să aibă dreptul la acea locuință. Vila RA-APPS a fost cumpărată chiar de Virgil Călina, care a plătit 906.600 euro. Călina, noul proprietar, a decis ulterior să închirieze vila chiar familiei Geoană.

CITIȚI ȘI: Mircea Geoană, marele profitor: vile RA-APPS deși avea sute de mii de dolari în conturi

Ion Bazac a fost mereu omul de legătură al lui Mircea Geoană. Familia Rizea a precizat că Bazac era contactul între ei și Geoană, iar toate vacanțele împreună cu Geoană erau organizate de familia Bazac, care știa foarte bine unde voia să stea fostul lider PSD. De asemenea, Josette Rizea mai acuză că Ion Bazac ar fi cerut și primit 100.000 de euro pentru campania lui Mircea Geoană din 2009.

„100.000 de euro pe care soțul meu (n.r. Cristian Rizea) i-a scos din bancă și i-a dat doamnei Camelia Bazac. Așa, în pungă. Dânsa a zis că-i duce domnului Mircea Geoană”, a declarat Josette Rizea.

De asemenea, soția fugarului Rizea a mai precizat că are o ordonanță DNA prin care este recunoscută această întâmplare cu cei 100.000 de euro de la Cristian Rizea pentru Geoană.

CITIȚI ȘI: Geoană, întâlnire secretă la Bran, în pregătirea prezidențialelor. Ce vedete și ce miliardar controversat îl susțin

Familia Rizea era prietenă cu familia Geoană, iar comunicarea se făcea prin Ion Bazac. Familiile Rizea, Bazac și Geoană mergeau împreună în vacanțe, la cină, la petreceri la Saint-Tropez. Familia Rizea plătea cazarea în hoteluri de lux pentru Mircea Geoană, la Monaco, în anii 2008-2009, plus cinele sau petrecere la care participa fostul lider PSD.

CITIȚI ȘI: Baronii PSD se trag discret în spatele lui Geoană. Cine sunt cele trei „femei fatale” din campanie

CITIȚI ȘI: Lecția lui Piedone pentru Geoană. Cine este misterioasa pesedistă care trage sforile în campanie. Rolul lui Ţiriac

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: