EXCLUSIV Gabriela Firea și șansele pentru un nou mandat la Primăria Capitalei

Gabriela Firea
Sursă foto: Facebook / Gabriela Firea

Scandalul de la azilele de bătrâni din Ilfov a șocat opinia publică din România și a generat un val de reacții în mediul online. Acest scandal ar putea avea totodată și serioase implicații politice. Asta pentru că sora Gabrielei Firea conducea instituția care ar fi trebuit să verifice azilele groazei. Nela Vica Andrieș, a fost întâi inspector și apoi șefă a Serviciului de Asistență și Proietecție Socială din Voluntari. Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii Centrului de Investigații Media și Buletin de București.

Tot ei au dezvăluit că și cea mai bună prietenă a Gabrielei Firea era vicepreședinta unei Asociații care deținea unul dintre centrele groazei vizate de ancheta DIICOT. Confruntată cu aceste informații, Firea susține că se încearcă scoaterea ei din viața politică.

Sociologul Dan Jurcan a explicat pentru PS News cum anume acest scandal i-ar putea afecta șansele electorale ale Gabrielei Firea, un potențial candidat la alegerile locale din Capitală în 2024. Cu toate că Gabriela Firea este afectată de acest scandal ea își poate folosi experiența de comunicator pentru a se delimita de el, crede sociologul.

Dan Jurcan:

”În esență, Gabriela Firea a sărit ca musca în lapte în acest scandal, acuzand  o campanie de compromat prin asocierea cu consiliera acesteia Ligia Gheorghe, care apare în dosarele privind ororile din azilele de bătrâni. A fost un gest prematur și neinspirat, mai ales că nu am văzut o delimitare clară sau o suspendare a  a relațiilor  instituționale  ale ministrului Firea cu consiliera în cauză până la elucidarea cauzei. Iar acest lucru o incriminează simbolic, pentru că pare că își ține în brațe protejata , care dacă nu este aparent implicată, e cel puțin  suspectă în această conspirație a ticăloșilor, cum ar spune  premierul Ciolacu.

Cert e că toate aceste demiteri din instituțiile cu atribuții de control și vizare în organizarea și funcționarea azilelor de bătrâni pare mai degrabă o perdea de fum prin care se încearcă mutarea  centrului de atenție dinspre aspectul politic al scandalului (știa sau nu domana Firea de această mafie  ticăloasă?) spre  apectul instituțional sau de sistem,  prin cemiterea unor funcționarii publici. Și parțial i-a și reușit domnului Ciolacu această mișcare. Iată, acum  Ciolacu și PSD nu mai sunt indiferenți la acest abuz, ba dimpotrivă, îi apără pe cei în vârstă prin demiterea celor vinovați și prin cererea expresă către procurori ca această cauză să fie rezolvat cu celeritate. Bun, Ciolacu a punctat pentru un electorat  tradițional dependent de redistribuire și sensbil la mesajul de stânga.  Dar ce facem cu doamna Firea? Pentru că aici mai avem aici ceva. Discursul domnului Bănescu de la BOR a fost extrem de dur și a acuzat mai ales ipocrizia  unor creștini de fațadă, extrem de evalvioși cand sunt cocoțați în funcții publice, dar aproape orbi la mizeria de proximitate,  la indiferența și abuzurile  la care au fost supuși acești vârstnici . Sigur că nu o pomenește expresisi verbis pe doamna Firea, dar cronologia acestei reacții și portretizarea o indică  cu precizie chirurgicală.

Este doamna Firea afectată acum de acest scandal? Este. Dacă va ști să își folosească instinctul și experiența de comunicator și se va delimita de acest scandal, atunci va reuși probabil să se impună atlfel în spațiul public. Pentru că victimizarea în acest caz nu funcționează, mai ales că tema este extrem de sensibilă, iar șeful de partid și premier în funcție nu i-a cauționat deloc pe cei mai mult sau mai puțin responsabili de aceste orori.

Sondajele ne vor spune exact cât de mult mai este asociată Gabriela Firea cu acest scandal, câtă încredere mai există în ea și dacă mai are o șansă de a candida la primăria generală. Alegerile sunt totuși peste un an și e posibil ca până atunci să se mai întâmple multe, iar efectul acestui scandal să se mai estompeze”

 

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL