Bogdan Stoica: Scrisoarea lui Drulă către UE pare scrisă de URSS, nu de USR

Bogdan Stoica

Am citit textul integral al scrisorii trimise de Drulă la UE, pe tema dosarului Cîțu-Voiculescu-Mihăilă. Chiar aveam nevoie de ceva vesel și retro, în același timp, așa că m-am delectat cu un text scris parcă de Leonid Brejnev la adresa Internaționalei Socialiste.

Doamnei Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene – Stimată doamnă Președintă von der Leyen, aș dori să aduc în atenția dumneavoastră o acțiune extrem de îngrijorătoare din partea unui procuror al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție. Înfierare directă, din primul pasaj, exact cum bolșevicii se refereau la americani ca la niște imperialiști și când era vorba despre un meci de volei.

Direcția Națională Anticorupție își depășește competențele și se substituie puterii executive a statului, al cărei rol este de a lua decizii de oportunitate mai ales într-o situație de urgență fără precedent în domeniul sănătății publice. Mai mult, având în vedere că achiziția publică a fost realizată la nivelul Uniunii Europene, evaluarea procesului ar trebui să fie realizată, de asemenea, la nivel european. Așa invoca și Brejnev Organizația Națiunilor Unite când URSS era acuzată de vreo atrocitate: „Eu nu discut cu ăștia mici, să-mi zică unul mare sau să tacă toată lumea”.

În acest sens, Curtea de Conturi Europeană a emis un raport special în 2022, în care s-a constatat că „UE a creat un sistem centralizat special conceput pentru achiziționarea de vaccinuri, prin intermediul căruia a reușit să constituie un portofoliu inițial de vaccinuri potențiale (…). Întrucât a trebuit să acționeze înainte de a dispune de date științifice clare privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor candidate, UE a ales să sprijine o serie de candidați pentru a crea un portofoliu inițial compus dintr-o gamă de vaccinuri fabricate pe baza unor tehnologii diferite și de către producători diferiți. Aici se potrivește cu momentul în care Brenjev explica de ce poate să ducă rachete nucleare în Cuba.

Uniunea Europeană a lansat strategia de achiziție de vaccinuri în iunie 2020. Până la sfârșitul anului 2021, a semnat contracte în valoare de 71 de miliarde de euro, asigurând până la 4,6 miliarde de doze. Dintre acestea, guvernului român i s-au alocat 90 de milioane de doze, în conformitate cu decizia Consiliului UE și cu criteriul mărimii populației, din care a primit 35 de milioane de doze până la data curentă. Începerea procedurii penale de către DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor COVID-19. Asta mi-a amintit de polemica dialectică a rușilor cu China Maoistă, pe tema „care practică un comunism mai pur, dintre noi doi?

De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european. Singura acuzație a procurorului împotriva domnului Voiculescu, și a altor doi oficiali guvernamentali, este că nu au folosit clauza de a opta pentru neparticipare în acordul preliminar de achiziție al UE. Și mai revoltător este faptul că procurorul DNA acuză în mod oficial un presupus prejudiciu la bugetul de stat de 1 miliard de euro. Aceasta este exact cifra care a fost promovată de Partidul Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, și de partidul extremist AUR, în ultimii doi ani, în declarații politice extrem de manipulatoare, care au atacat felul în care UE a abordat criza pandemică. De fapt, România a plătit în total mai puțin de jumătate de miliard de euro pentru toate dozele de vaccin primite, din care majoritatea au fost administrate populației sau revândute. Aici Drulă minte cu seninătatea lui Brejnev. Da, nu le-am plătit pe toate, dar Pfizer are un contract beton, conform căruia îi mai datorăm o pălărie de bani indiferent dacă am luat, am băut sau am mâncat dozele alea.

Ignorarea flagrantă a unor adevăruri factuale simple într-un document oficial al procurorului DNA, vine în sprijinul poziției noastre că acest caz poate fi considerat un malpraxis judiciar. În fapt, procurorul acuză guvernul pentru decizia de oportunitate de a de a participa la mecanismul comun al Uniunii Europene de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Această acuzație constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor. Cazul lui Vlad Voiculescu este relevant și în contextul în care asistăm la o deteriorare accelerată a democrației în România. Vlad Voiculescu este unul dintre principalii candidați ai partidului Uniunea Salvați România (USR) la alegerile pentru Parlamentul European. În timpul participării noastre la fosta coaliție de guvernare, am avut neînțelegeri privind coordonarea campaniei de vaccinare de către Președinție și structurile militarizate (Armata, serviciile de informații), toate controlate de Partidul Național Liberal (PNL). Aceste instituții au luat deciziile, reușind să marginalizeze Ministerul Sănătății, condus în momentul respectiv de USR. Cu toate acestea, cei care au luat deciziile privind vaccinarea, dar sunt încă la putere, au fost ocoliți de această așa-zisă anchetă. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna, candidatul de pe locul 1 al USR la Parlamentul European. Aici Drulă e adorabil. Voiculescu e prezentat ca un tip care s-a opus tot timpul deciziilor oficiale, aproape un antivaccinist. Faza e că pe facturile alea inutile e semnătura lui. Dacă a semnat deși nu era de acord nu e vina nimănui.

Din nefericire, instituții precum DNA sau Agenția Națională de Integritate (ANI), create în timpul aderării României la Uniunea Europeană și care au jucat un rol important în lupta împotriva corupției, sunt capturate prin numiri politice. Magistrații onești sunt din ce în ce mai des ținta intimidărilor și a represaliilor. Un mare semn de întrebare asupra independenței sistemului judiciar a apărut încă din 2019, când, sub presiunea puterii politice de la acea vreme, au fost deschise mai multe dosare împotriva Laurei Codruța Kövesi (actuala șefă a Parchetului European), un lider deosebit de apreciat al DNA în perioada în care instituția era vârful de lance al luptei anticorupție. Guvernul României a demis-o din funcția de șefă a DNA în iulie 2018. Am să trec peste pasajul ăsta, că e penibil. În proporție de 99% este discursul lui Liviu Dragnea din anii 2012-2020.

Este de remarcat și modul în care actualul șef al DNA, Marius Voineag, a fost numit în funcție în ciuda unor obiecții semnificative cu privire la calificarea sa și a unei performanțe mediocre în procesul de selecție realizat de către Ministerul Justiției. La fel de alarmant este faptul că este chiar același procuror care a fost acuzat de implicare în manevre judiciare pentru a bloca ancheta asupra plagiatului tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, partid aflat la guvernare. Urmările acestor acuzații penale absurde sunt deosebit de îngrijorătoare în contextul viitoarelor alegeri europene și a actualei situații economice a țării. România se îndreaptă cu pași repezi spre un haos bugetar, urmând ca în curând să fie luate noi măsuri de austeritate. Scuza inventată de guvern pentru eventuala introducere a unor astfel de măsuri nepopulare va fi construită în jurul falsului caz al „banilor furați pentru vaccinurile COVID-19 achiziționate în cadrul acordurilor UE.” Acesta este doar începutul unei campanii antieuropene masive la care trebuie să ne așteptăm din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare și al partidului extremist AUR. Din nou, Drulă vede viitorul extrem de precis, exclusiv in beneficiul propriu, exact ca Brejnev.

Stimată doamnă von der Leyen, în acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele anti-vacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice. În cele din urmă, permiteți-mi să reafirm sprijinul neclintit al USR pentru statul de drept, pentru o justiție independentă și pentru măsurile anticorupție din România. Suntem deosebit de îngrijorați de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE. Aici nu mai comentez nimic, doar citez din alt document faimos: telegrama trimisă de Steaua București lui Ceaușescu după ce a câștigat Cupa Campionilor Europeni: Cu inimile pline de bucune si de satisfacţia datoriei vă raportăm, din oraşul Sevilia, locul natal al impăratului iranian, că, mobilizati puternic de înflăcăratele indemnuri cu care i-ati incurajat intotdeauna pe sportivi, de a lupta fără preget pentru gloria culorilor patriei, de pretioasele orientări cuprinse in Mesajul pe care l-ati adresat Conferintei pe țară a miscării sportive, în urma unor intreceri pline de dăruire și abnegatie, am reuşit invingem în cea mai grea competitie continentală de club și să cistigăm Cupa Campionilor Europeni.

Per total, mi-a plăcut, a fost interesant. O să mai caut și alte lecturi politice scrise în URSS. Scuze: în USR.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: