Violențele se extind în Marea Britanie. Guvernul denunță comentariile „iresponsabile” ale lui Elon Musk

Foto: yahoo News

Pentru a face față problemei supraaglomerării închisorilor, noul guvern laburist din Marea Britanie are un plan de acțiune de urgență. Una dintre măsuri este eliberarea anticipată a miilor de deținuți. Astfel, vor fi eliberate peste 500 de locuri în închisori, în vederea încarcerării unor participanţi la ultimele revolte. 

La apelul unor grupări de extremă dreapta, după ce trei fete au fost ucise într-un atac cu cuţitul la Southport, Marea Britanie se află sub cupola unor adunări violente care au condus la arestarea a cel puțin 378 de persoane, o cifră estimată să crească în timp. Primele violenţe au izbucnit pe fondul unor zvonuri despre profilul suspectului prezentat din greşeală ca fiind un solicitant de azil, de confesiune musulmană.

Tânărul în vârstă de 17 ani s-a născut, în realitate, la Cardiff, în Ţara Galilor, iar potrivit presei britanice familia sa este originară din Rwanda.

Premierul laburist Keir Starmer a ameninţat cu condmări ”rapide” ale participanţilor la revolte şi a denunţat ”ura extremei drepte”.

”Vom face astfel încât tot cei care vor fi condamnaţi la închisoare cu privire la revolte şi dezordini să aibă un loc în închisoare care să-i aştepte”, a dat asigurări marţi la BBC secretara de stat însărcinată cu Justiţia Heidi Alexander.

De asemenea, în urma acestor violenţe, s-a dispus mobilizarea a 6.000 de poliţişti specializaţi.

Shabana Mahmood: Închisorile sunt în pragul colapsului”

În urmă cu trei săptămâni, noul ministru al Justiției, Shabana Mahmood spunea, despre planul Marii Britanii de a elibera deținuții,  că eliberarea lor timpurie, este o „măsură de urgență” și nu „o schimbare permanentă”, asigurând că „infractorii trebuie pedepsiți”. Acest nou plan va intra în vigoare în septembrie pentru a oferi timp serviciilor penitenciare să se organizeze.

Deținuții eligibili pentru această eliberare anticipată sunt cei condamnați la așa-numitele pedepse „standard”, dar numai după ce au ispășit 40% din pedeapsă. În prezent, în Marea Britanie, deținuții pot fi eliberați după ce au îndeplinit 50% din pedeapsă și sunt plasați sub supraveghere judiciară la eliberare. Persoanele condamnate la pedepse de patru ani sau mai mult pentru infracțiuni grave, infracțiuni sexuale sau acte de terorism nu sunt luați în calcul pentru aceste măsuri.

Shabana Mahmood, a declarat că închisorile „sunt în pragul colapsului”, avertizând că „dacă nu acționăm acum, riscăm prăbușirea sistemului de justiție penală și tulburările de ordine publică”. Prin urmare, este urgent să se diminueze presiunea asupra penitenciarelor, pentru că dacă acestea „ar rămâne fără locuri, instanțele ar fi nevoite să amâne reținerea infractorilor”, ceea ce „ar pune publicul în pericol în fața infracțiunilor necontrolate” , a avertizat Mahmood, potrivit lejdd.fr.

Foto Shabana Mahmood X

 

Chestionat de BBC, fostul ministru conservator al justiției, Alex Chalk, a estimat că acest nou sistem ar permite guvernului să câștige „18 luni, nu mai mult”. Mark Icke, vicepreședintele Asociației directorilor de închisori, a declarat pentru radioul britanic că acest plan ar putea face posibilă eliminarea „între 8.000 și 10.000 de oameni” din sistem, ceea ce le-ar lăsa cu „un mic răgaz”.

Potrivit cifrelor Ministerului Justiției, aproape 87.500 de persoane sunt reținute în prezent în Marea Britanie, dintr-o capacitate maximă de 89.000 de locuri. Țara are în prezent cea mai mare rată de încarcerare din Europa de Vest, potrivit informațiilor Reuters raportate de Le Parisien.

Fostul guvern conservator a justificat supraaglomerarea închisorilor cu proceduri legale întârziate în urma crizei de Covid.

Asociația Directorilor de Penitenciare cere o „examinare cuprinzătoare a modului în care sistemul penitenciar a putut să se regăsească în acest situație”

Alarma a fost trasă de Asociația Directorilor de Penitenciare și de inspectorul șef al închisorilor, Charlie Taylor, care a spus că situația este „în punctul de rupere absolută”.

Deși salută într-un comunicat de presă „rapiditatea cu care această nouă administrație acționează pentru a aborda criza capacității penitenciare”, Asociația Directorilor de Penitenciare consideră necesară o „examinare cuprinzătoare a modului în care sistemul penitenciar a putut să se regăsească în acest situație” ca să nu se mai repete.

Se face apel la miniștri să dezvolte politici pentru a reduce numărul infractorilor aflați în închisoare și să abordeze problema suprapopulării pe termen lung.

Despre violenţe

Seara de luni, 05.08 a.c., a fost din nou sub valul de violenţe mai ales la Belfast, în Irlanda de Nord. Sky News a surprins o înfruntare tensionată între extrema dreaptă şi contramanifestanţii despărţiţi de poliţişti. Acțiunile s-au desfășurat de o parte şi de alta a unui drum, și s-a aruncat cu proiectile. La Plymouth, în sud-vestul Angliei, unde au fost desfăşuraţi 150 de poliţişti, tot luni seara, şase persoane au fost arestate, iar mai mulţi poliţioşti au fost răniţi uşor.

Alte măsuri ale Guvernului britanic: recrutarea a peste 1.000 de ofițeri de probațiune, construirea de noi închisori

O altă măsură anunțată de ministrul Justiției pentru a face față acestei crize, recrutarea a peste 1.000 de ofițeri de probațiune până în martie 2025, pentru a „monitoriza și gestiona mai bine infractorii” odată eliberați. Ea a menționat și construirea de noi închisori. Șase sunt în prezent acolo, ceea ce ar trebui să reprezinte 20.000 de locuri suplimentare, 10.000 sunt așteptate până la sfârșitul anului 2025.

Guvernul britanic denunță comentariile „iresponsabile” ale lui Elon Musk

Guvernul britanic a descris marți, 06.08 a.c., comentariile lui Elon Musk despre revoltele de extremă dreapta din țară drept „nejustificabile” și „iresponsabile”.

Pe platforma sa X, Musk, multimiliardarul american, a răspuns în weekend la un mesaj care considera că violența actuală este cauzată de „imigrația în masă”, scriind: „Un război civil este inevitabil”.

„Aceste comentarii sunt nejustificabile (…).Dacă ai o platformă mare de socializare, asta îți oferă și o responsabilitate (…). Este profund iresponsabil (…) toată lumea ar trebui să ceară calm,” a spus secretarul de stat pentru Justiție, Heidi Alexander, la Times Radio.

Aceasta nu este singura intervenție a lui Elon Musk asupra acestor revolte. Potrivit lui Le Figaro, Musk a mai răspuns la un mesaj al agitatorului anti-musulman Tommy Robinson, în care critică comentariile prim-ministrului laburist Keir Starmer, care i-a numit pe revoltăți „bătuși”.

Șters anterior, contul X al lui Tommy Robinson, pe numele real Stephen Yaxley-Lennon, a fost restabilit de Elon Musk, anul trecut.

Din nou, luni, miliardarul care susține pe republicanului Donald Trump, a răspuns unui mesaj al lui Keir Starmer, (care a promis că „nu va tolera atacurile împotriva moscheilor și comunității musulmane) cu o întrebare: „Nu ar trebui să vă îngrijorați atacurile împotriva *tuți * comunitățile?”

Purtătorul de cuvânt al premierului estimase deja luni că nu există „nicio justificare” pentru comentariile lui Elon Musk referitoare la un „război civil”. Guvernul britanic a avertizat în mod repetat rețelele de socializare și liderii acestora că „legea se aplică atât online, cât și offline”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: