VIDEO Trădare de patrie şi complot împotriva R.Moldova. Cât de importantă era funcția pe care o deținea Creangă

Sursa foto: X

Consiliul Interinstituțional de Supervizare (CIS) din Republica Moldova a blocat conturile și resursele financiare ale oligarhilor fugiți Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Măsura, parte a implementării legii Magnitsky, vizează și alte persoane asociate cu acțiuni de corupție și subminare a suveranității Republicii Moldova.

Pe lângă Șor și Plahotniuc, blocarea conturilor îi afectează și pe Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și alte persoane suspectate de sprijinirea acțiunilor de destabilizare a țării. Uniunea Europeană a aplicat pentru prima dată aceste sancțiuni în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova.

Anatol Șalaru, fost ministru al apărării, a declarat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că aceste conturi trebuiau închise de mult.

„Conturile astea de mult trebuiau închis. Ăia care au fugit, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc  sunt dați în urmărire internațională, îmi vine greu să cred că ei transferau bani prin conturile lor din Republica Moldova sau își țineau bani aici. Tot ce a fost în conturile lor a fost confiscat. Cred că sunt mult mai mulți decât ne putem noi imagina. Cu atât mai mult că acum aproape 2 ani de zile, directorul Serviciului de Informații și Securitate de Republica Moldova a declarat în Parlament că instituțiile statului sunt pline de agenți ruși”, spune Șalaru.

Șalaru a menționat și cazul lui Ion Creangă, un oficial din Parlamentul Republicii Moldova, suspectat de transmiterea de informații sensibile către ambasada rusă. Potrivit lui Șalaru, Creangă avea un rol crucial, având acces la inițiativele legislative și informații strategice

„Acest domn Creangă este important fiindcă el este și reprezentantul Parlamentul la Curtea Constituțională. El reprezenta Parlamentul. În afară de asta, el cunoștea foarte bine situația și avea relații peste tot. Imaginați-vă că el știau despre orice inițiativă legislativă, toate trec prin mâna lui, orice modificare la lege, orice se întâmpla în Parlament trecea prin biroul lui Creangă. Iar acest Creangă nu este un simplu funcționar. În Parlamentul Republicii Moldova, un șef de direcție este practic echivalent cu un ministru. Este o funcție foarte importantă și el lucrează în această direcție din 1992.

În cadrul Aeroportului Internațional Chișinău activează un birou SIS, ofițeri de la SIS verifică listele tuturor celor veniți din Est. Rușii acum nu mai pot zbura direct de la Moscova la Chișinău, zboară prin alte părți și sunt obligați să dea cu 2 zile înainte listele și să fie verificate. Iar el are acces la aceste liste. El avea acces la toată informația. Deci lui îi era foarte ușor să-i anunțe pe cei de la ambasada rusă, să nu-l trimiteți pe ăsta, fiindcă ăștia știu”, explică fostul ministru.

Pentru a combate fluxurile ilegale de bani, guvernul modifică legislația pentru a preveni transferurile mari de fonduri către grupuri politice destabilizatoare. Șalaru a subliniat importanța acestei măsuri, subliniind riscurile economice și de securitate.

„Republica Moldova acum are Parlamentul, guvernul sarcină de pompieri care stinge incendiile. S-a descoperit o nouă cale de a introduce bani în Republica Moldova, ilegală din punctul nostru de vedere dar legislația nu prevede nimic. De exemplu, toți pot veni cu până la 10.000 dolari sau euro, îi declari la aeroport și îi legalizezi și pe urmă îi dai lui Șor ca să facă activitatea lui politică. Ce s-a întâmplat? Șor chema câte 200 și ceva de oameni la Moscova și ăștia ai noștri de la SIS aveau listele.

Acum, Parlamentul modifică legislația ca să împiedice această sursă. Și acest om avea acces la toate inițiativele legislative din timp și el spune la Moscova sau la ăștia de la ambasadă, uitați-vă ce vor să facă ei, pregătiți-vă. Dacă vin o dată 200 de oameni cu câte 10.000 dolari, sunt 2 milioane de dolari și îi iau pe toți în aeroport și atunci au probleme”, explică Salaru.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: