Știri din capitalele Europei, 8 august

BERLIN

Rheinmetall a acumulat un portofoliu de comenzi record în valoare de 48,6 miliarde de euro, în timp ce vânzările și profiturile celui mai mare grup de armament din Germania continuă să crească pe fondul războaielor din Ucraina și Gaza.

Grupul cu sediul la Düsseldorf a declarat joi că vânzările din prima jumătate a anului au crescut cu o treime, ajungând la 3,8 miliarde de euro, în timp ce profitul operațional aproape s-a dublat, ajungând la 404 milioane de euro, ca urmare a creșterii comenzilor pentru arme și muniții, potrivit Financial Times.

 

VIENA

Trei concerte la Viena ale cântăreței americane Taylor Swift au fost anulate după ce autoritățile austriece au arestat mai mulți suspecți în legătură cu un complot islamist, au anunțat miercuri organizatorii. Autoritățile austriece au confirmat că au găsit substanțe chimice și dispozitive tehnice în casa suspectului în vârstă de 19 ani. Potrivit directorului securității publice din Austria, Franz Ruf, suspectul ar fi devenit radicalizat pe internet. Al doilea suspect fusese angajat în urmă cu câteva zile de o companie care furniza servicii în incinta stadionului în timpul concertelor.

„Situația a fost gravă, situația este gravă”, a declarat ministrul de Interne al țării, Gerhard Karner, la o conferință de presă. „Dar putem spune, de asemenea, că o tragedie a fost prevenită”, conform Kurier.

 

ROMA

Este posibil ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius în sudul Italiei, acest weekend fiind prognozat a fi cel mai călduros pe care l-a înregistrat țara până acum în acest an. Sunt așteptate maxime de până la 43 de grade Celsius, cele mai afectate regiuni fiind sudul continentului, precum și cele două insule principale, Sardinia și Sicilia, relatează Euronews.

În perioada 10-11 august, se așteaptă, de asemenea, ca temperaturile să urce până la 39-40C în centrul și nordul Italiei. Orașele din nord, inclusiv Bolzano, Ferrara și Bologna, nu vor fi scutite de căldura intensă.

 

MADRID

Poliția din Barcelona îl caută pe fostul lider separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, care a făcut o întoarcere spectaculoasă în Spania după un exil de șapte ani, în ciuda unui mandat de arestare neexecutat. În ultimii ani, acesta a locuit în mare parte la Bruxelles, după ce poliția l-a pus sub acuzare pentru infracțiuni legate de o tentativă eșuată de independență a Cataloniei în 2017, scrie BBC.

La momentul respectiv, liderii pro-independență ai Cataloniei, inclusiv Puigdemont, au organizat un referendum – care a fost declarat ilegal de Curtea Constituțională a Spaniei – și ulterior au declarat independența regiunii. Madridul a impus la scurt timp guvernarea directă asupra regiunii, iar Puigdemont a fugit în Belgia. Joi dimineață, acesta s-a adresat pentru scurt timp sutelor de susținători care s-au adunat lângă parlamentul catalan din Barcelona, cu puțin timp înainte de învestirea unui nou șef al guvernului catalan.

 

BUDAPESTA

Cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată în Ungaria a forțat unii producători de vin din țară să înceapă recoltarea strugurilor la începutul lunii august, cu până la o lună mai devreme decât de obicei. Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice au un impact grav asupra renumitei industrii viticole din Ungaria, deoarece creșterea temperaturilor ar putea transforma țara într-o zonă prea fierbinte pentru producerea vinului alb, inclusiv a renumitului Tokaji, scrie Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: