VIDEO De ce ar putea dispărea Spitalul Pantelimon: „Ca formă juridică, poate fi trimis în judecată”

Spitalul Sf. Pantelimon
Sursă foto: X

În emisiunea Puterea Știrilor, liberalul Daniel Fenechiu a analizat situația gravă declanșată de moartea a 17 pacienți, la Spitalul Pantelimon. Cine sunt vinovații? De ce ministrul Rafila ar trebui să lase locul liber la Ministerul Sănătății? Ce se va întâmpla cu Spitalul Pantelimon, ca formă juridică responsabilă în acest dosar?  Fenechiu vine cu argumente juridice în acest caz.

„Eu vreau să vă spun trei lucruri pe care le consider importante.

Primul lucru: ancheta de presă care a declanșat scandalul a mers pe teoria că medicii de acolo (anumiți medici, nu toți) omorau niște oameni pentru ca să obțină niște avantaje. În momentul în care treaba asta se întâmpla, înseamnă că acolo avem o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, un grup infracțional, iar vinovată este și persoana juridică, Spitalul Pantelimon.

Dacă situația asta se va adeveri, Spitalul Pantelimon va dispărea ca formă de organizare juridică. Deci vom avea Spitalul Pantelimon care va fi trimis în judecată împreună cu medicii și responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat. Probabil, vom avea, apoi, un alt spital, cu un alt nume, cu altă formulă ș.a.m.d. pentru că potrivit legislației penale române și europene, răspunde și persoana juridică. Ori dacă e așa, e imposibil ca persoana juridică să nu răspundă. E prima constatare.

A 2-a chestiune: Corpul de control face ceea ce-i spune ministrul. Dacă in Corpul de control de la Ministerul Sănătății, eu am specialiști în administrație, nu știu care este eficiența lor! Eu trebuie să am specialiști pe zonă medicală sau pot, dacă nu, să fac echipe mixte să cer de la colegi niște oameni.

Teoria că acest corp de control face altceva, ș.a.m.d., e o glumă proastă, dar cea mai proastă glumă în toată povestea asta este că domnul Rafila este medic, este un medic important! E la fel cum pe mine, m-ați întreba să comentez prestația unui magistrat și eu v-aș spune că până nu stabilește instanța de judecată nu vă pot spune fiindcă eu sunt ministru și am corpul meu de control.

A 3-a chestiune: Eu sunt și avocat, sunt un profesionist. Rafila e un profesionist. Păi, când dai de o situație de genul ăsta, în care presa spune: „se omoară oameni”, atunci te implici personal. Te duci acolo și vezi că ești ministru și-ți pasă.

Corpul de control e o formă instituțională, dar tu, ca om, când auzi că au murit 17 oameni, ca ministru al Sănătății, ce faci?

Doar tu știi ca ai depus jumântul lui Hipocrat, că trebuie să salvezi vieți, tu chiar n-ai o problemă?”

Întrebat de moderatoarea emisiunii, Marinela Angheluș dacă nu cumva, ministrul a încercat mușamalizarea cazului de la Spitalul Pantelimon, Fenechiu a răspuns: „Cu siguranță, da!”

„Nu știu daca el, dar sistemul în sine, ca să se autoregleze. Așa se lucrează: în momentul în care cineva (nu doar sistemul medical, ci și din justiție, din avocatură, din zona contabilității) are o problemă, în general, sistemul este cu el pentru că ne protejăm castele.

Vedeți peste tot, este o tendință a sistemului de a se autoproteja. Sistemul medical, cu atât mai mult pentru că e un sistem piramidal cu profesori universitari sus, cu sisteme care, mă rog, sunt făcute cu un anumit stil. Da, deci e o chestie clară.

Eu nu spun că Rafila e de vină. Spun: dacă i se adeverește vinovăția, trebuie să-și dea demisia (dacă are decență), dacă nu, să plece în șuturi!”

Liderul senatorilor liberali consideră că ministrul Sănătății are o problemă legată de asumare, mai exact, o problemă legată de faptul că tot ceea ce e în sistem nu e treaba lui. De asemenea, Fenechiu are încredere că premierul Ciolacu îl va demite pe Rafila în caz de vinovăție dovedită.

„Domnul Rafila nu cred că nu pleacă. La cum îl cunosc, Marcel Ciolacu, dacă se adeverește, îl va demite imediat. Eu nu sunt un fan Ciolacu. Eu sunt din Partiul Național Liberal și îl susțin pe Nicolae Ciucă dar asta nu înseamnă că eu nu sunt un tip rațional. Ciolacu, în exprimarea în comunicarea publică, are anumite elemente în care are dreptate.

Comunicatul Parchetului este dur și aici e o chestiune pentru sistem în care nu poți culpabiliza toți medicii, dar poți să transmiți un mesaj. Te duci la un spital, azi e Pantelimon, mâine poate fi altul. Nu dau un nume, pentru că mă va da cineva în judecată. Dar, mâine poate fi un altul.

Te mai duci la spital când vezi că în sistemul de stat există un medic care te poate omorî?”ridică un semn de întrebare, Daniel Fenechiu.

 

 În dosarul  17 decese suspecte la ATI Spitalul Pantelimon, doi medici sunt suspectați de tentativă de omor și omor calificat, iar o asistentă este cercetată pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de noradrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Medicii de la ATI din Spitalul Sf. Pantelimon îşi anunţă demisiile din gărzi. Şefa secţiei: „Nu ne este teamă de nimic”

Majoritatea medicilor din secţia de anestezie-terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sfântu Pantelimon îşi anunţă demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, în contextul în care doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare. Şefa secţiei ATI afirmă că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.

Managerul spitalului și directorul medical au demisionat, dar ministrul Sănătății Alexandru Rafila neagă orice responsabilitate .

Rafila s-a făcut că face anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon

În conferința de presă de joi, 08.8.a.c., Alexandru Rafila, întrebat de ziariști dacă își va da demisia, a spus că nu își poate da demisia pentru ceva pentru care nu putea să controleze.

Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e o infracțiune care presupune omor premeditat. Nu am de ce să demisionez. Doza de noradrenalină e responsabilitatea medicului. Acolo erau specialiști. Și concluzia pe care au avut-o ei, eu nu pot să o pun la îndoială. Consultând documentele furnizate de Colegiul medicilor, eu nu am avut elemente să pun la îndoială ce s-a întâmplat acolo. Eu nu dau vina pe Colegiul medicilor. Nu este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății, nu-mi pot demisia pentru ceva pentru care nu puteam să-l controlăm”, a comunicat Alexandru Rafila.

Ce spune premierul Marcel Ciolacu în apărarea lui Rafila

Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate, vorbim de medici care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni. Vorbim de omor premeditat, un lucru foarte grav. Ce am văzut eu, ca și desfășurare, anumite lucruri au fost sesizate din aprilie, a fost un control administrativ. Am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, am văzut atitudinea ministrului când a cerut imediat ca acei manageri să își depună demisiile; nu puteau fi demisi. Sunt ferm convins – de mult nu am văzut un comunicat atât de dur al unor magistrați – că în scurt timp vom afla tot adevărul. Cred că românii așteaptă de la autorități să nu ia decizii emoționale. Știu că suntem într-o lume în care ne dorim neapărat vinovați. Presupun că aș fi schimbat-o și pe dna Deca săptămâna trecută, dacă aș fi acționat emoțional. Mă interesează să iau deciziile îndreptățite. Trebuie să dăm dovadă de echilibru. (..) Să vedem dacă s-a știut de acest lucru, dacă a fost tolerat.”,  a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Ministerul Sănătății a confirmat pentru DeFapt.ro că nu a făcut nici un control cu privire la morțile suspecte de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, deși ministrul Alexandru Rafila se lăuda public că a trimis o echipă de control împreună cu un profesor specialist de la Colegiul Medicilor București pentru a verifică situația scandaloasă.

Luca Sorin Ion, șeful interimar al Corpului de Control, și pensionarul de lux Octavian Melintescu, consilierul său personal, care nu are atribuții de control, a fost celebra echipa trimisă pentru a „documenta și verifica” scandalul dintre cadrele medicale dar nu și morțile suspecte.

Rafila anunță că trimite Corpul de control: șeful și un consilier fără atribuții

Pe 11 aprilie au fost sesizați procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Tot atunci, ministrul Alexandru Rafila a anunțat public că va trimite Corpul de Control împreună cu un profesor de la Colegiul Medicilor pentru a verifica situația scandaloasă de la Spitalul Sf. Pantelimon.

O zi mai târziu, pe 12 aprilie, la sediul spitalului s-au prezentat în control pensionarul Luca Sorin Ion, directorul interimar al Corpului de Control al ministrului Sănătății, și pensionarul Octavian Melintescu, consilierul personal al ministrului Alexandru Rafila.

Octavian Melintesc, fost polițist, a fost adjunct al Direcției Generale Anticorupție, motiv pentru care statul român îi plătește o pensie de lux de 3.000 de euro lunar. Prezența lui Octavian Melintescu a ridicat primele suspiciuni de mușamalizare a deceselor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

Motivul: legal, Melintescu nu poate face parte din echipa de control deoarece nu este funcționar public și nu este angajat al niciunui serviciu din Direcția Corp Control. Nici ministrul Alexandru Rafila nu poate să-i dea legal atribuții de control.

Mai mult, într-un asemenea caz de o gravitate extremă, cu 20 de decese suspecte, nici un alt angajat al Direcției Corp Control nu a fost inclus în „echipa” trimisă de ministrul Rafila la Spitalul „Sf. Pantelimon”.

Alexandru Rafila și-a încălcat propriul ordin ca să trimită consilierul

DeFapt.ro i-a solicitat ministrului Alexandru Rafila în data de 18 aprilie 2024 să comunice care a fost misiunea de control a lui Luca Sorin Ion, șeful Corpului de Control, la Spitalul „Sf. Pantelimon”, dar și de ce acesta nu a fost însoțit de subalternii săi.

Răspunsul ministrului Alexandru Rafila a venit pe 10 iunie, la aproape două luni de la solicitare: „directorul Corpului de control al ministrului nu a efectuat o acțiune de control la nivelul Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon București”.

Mai mult, ministrul Alexandru Rafila recunoaște că și-a trimis consilierul personal, adică pe Octavian Melintescu, la Spitalul „Sf. Pantelimon” nu pentru a verifica cele 20 de decese supecte, ci la „o acțiune de documentare și verificare a unor aspecte administrative”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: