Una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic, termocentrala de la Mintia, urmează să fie pusă în funcțiune peste doi ani. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, prezent în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, a vorbit despre stadiul lucrărilor și despre planul de dezvoltare economică din care face parte această investiție majoră.
„Într-adevăr, e un proiect extrem de important pentru noi toți. Acolo, a fost o termocentrală pe cărbune, deci producție în bandă, producție constantă de energie, nu ca la vânt și soare, intermitentă. Înlocuim asta cu turbine pe gaz, care înseamnă un grad de poluare, de emisii de dioxid de carbon, cam la o treime față de cărbune. Deci e o centrală „mai verde”, și în același timp o producție stabilă, (…) Am fost anul trecut acolo și se lucra deja la pregătirea terenului. De atunci, s-au livrat turbinele, sunt cele mai mari din țară și va fi cea mai mare centrală pe gaz în Uniunea Europeană. Avem un progres foarte bun. Deci au aviz de mediu, își desfășoară toate achizițiile, sunt cu plățile la zi către furnizori. (…) Pentru România, a fost de bună augur să poată într-adevăr să înlocuiască cărbunele cu gazul”, a afirmat Sebastian Burduja.
Acesta a explicat în continuare faptul că folosirea, din 2027, a gazului extras din Marea Neagră înseamnă pentru România o producție dublă, raportat la ce avem acum. Mai mult, construcția termocentralei va deschide alte oportunități, cum ar fi repornirea industriei de producere a îngrășămintelor chimice, de fabricare a medicamentelor. În plus, a mai afirmat ministrul, termocentrala înseamnă, direct, mii de locuri de muncă pe perioada construcției și alte sute după ce va fi pornită.
„Evaluăm inclusiv posibilitatea declarării proiectului ca fiind de o importanță strategică națională, ceea ce ar accelera partea de avizare și ar asigura implementarea cu succes a proiectului și la timp”, respectiv la jumătatea lui 2026, a subliniat Sebastian Burduja.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News