VIDEO Sebastian Burduja: România va sprijini în continuare R. Moldova în contextul crizei de pe piața energetică

Sebastian Burduja, invitat Puterea Știrilor 13.08

În contextul crizei de pe piața energetică și al ofensivei Ucrainei pe teritoriul rus în regiunea Kursk, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a dat recent asigurări că România va sprijini în continuare R. Moldova.

„Cel mai mare ajutor îl reprezintă acest gazoduct Iași-Ungheni, functional din 2022. Fără această investiție strategică prin care gazul din România poate ajunge peste Prut, frații noștri din Republica Moldova, în contextul conflictul în Ucraina, ar fi fost într-o situație extrem de dificilă. Principala problemă legată de evenimentele din Kursk este că e posibil ca gazul să ajungă mai greu sau să nu ajungă în regiunea transnistreană. Deci nu va afecta Republica Moldova, între Prut și Nistru. Dar în regiunea Transisteană, e posibil să fie o problemă. Oricum, noi avem toată disponibilitatea să ajutăm R. Moldova prin livrări de gaz în termeni comerciali. Așa s-a făcut și până acum și așa e corect să se facă și nu numai pe gaz, ci și pe energie electrică”, a afirmat ministrul Energiei.

Acesta a explicat în continuare faptul că prioritizarea interconexiunii Suceava-Bălți rezolvă o mare problemă a R. Moldova, întrucât, în acest moment, Chișinăul  este alimentat prin sud. Vorbim despre un traseu nesigur al energiei electrice, care vine dinspre România, trece prin Ucraina, Găgăuzia și abia apoi ajunge la Chișinău.

„Nu e cel mai sigur traseu și atunci, mergând cu o linie adițională în nordul țării, Suceava-Bălți va rezolva o mare problemă și în 2027 ne dorim să o vedem pusă în funcțiune”, a subliniat ministrul Energiei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: