Dumitru Nancu (FNGCIMM), despre Programele Femeia Antreprenor și Star-Up Nation

Dumitru Nancu
Sursa foto: captură video

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a oferit, în cadrul unor interviuri oferite DCNews și DCBusiness, detalii legate de Programul Femeia Antreprenor și Start-Up Nation.

Programul Femeia Antreprenor este o convenție semnată între FNGCIMM și cei 6 parteneri bancari ai Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu o valoare a finanțării care se ridică la 30 de milioane de lei, „Iar Fondul a garantat cu 80%, ceea ce înseamnă 22 de miliarde de lei”, a explicat Dumitru Nancu, subliniind că, „pe lângă alocația financiară nerambursabilă care poate fi de maxim 75%, întreprinzătorul trebuie să vină și cu o contribuție proprie care este minim 25%”.

„Pe Femeia Întreprinzător avem un credit mediu de 100.000 de euro, din care 40.000 de euro sunt bani nerambursabili, 60.000 este contribuția proprie pentru că intră și TVA-ul care este o cheltuială neeligibilă. Aici se acordă un credit punte în valoare de 100.000 de euro, Fondul garantează 80% pentru că toate aceste IMM-uri nu au garanție”, a adăugat șeful FNGCIMM.

Despre Start-Up Nation, Dumitru Nancu a anunțat că, „în acest moment, noi avem cam 100 de cereri pe zi și ele se multiplică. Practic sunt 1.500 de planuri deja aprobate, deci am trecut de 15% din planurile care sunt aprobate în bancă, suntem la zi, adică se transmite cererea de garantare. Până în momentul acesta sunt 300 e milioane de lei, banii instituțiilor financiar-bancare, deja aprobați și Fondul a garantat cu 80%, adică 194 de milioane de lei sunt garanții acordate din sursele proprii ale Fondului Național de Garantare.

Aici aș face o precizare pentru că în decizia Comisiei Europene pentru Start-Up este un comision de garantare de 3,6. Am obținut o derogare la Consiliul Concurenței și Comisia Europeană, astfel încât pentru acest program, având în vedere că este și intervenția statului pe ajutor de stat de 200.000 de lei, să avem un comision de garantare mai scăzut și a ieșit undeva la 2,1 pentru că aceste costuri din sursele proprii ale Fondului sunt suportate de mediul de afaceri”, a ținut să sublinieze directorul general al Fondului.

Toate amănuntele despre cele două programe, de la directorul general al Fondului, le citiți pe DCBusiness.ro

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: