Creșterea economică dezamăgește în trimestrul al doilea

Sursa foto: Pexels

Economia a crescut sub așteptările analiștilor în trimestrul al doilea, potrivit datelor semnal publicate de Statistică. Analiștii se așteptau ca o contribuție importantă din partea consumului să ducă la o accelerare semnificativă a produsului intern brut, după datele dezamăgitoare din precedentele două trimestre.

Produsul intern brut al României a crescut în trimestrul al doilea cu 0,1% față de primul trimestru din acest an, încetinind de la un nivel de 0,5% (T1 față de T4 2023).

Față de trimestrul al doilea din 2023, creșterea economică a accelerat la 0,8%, de la 0,1% în primul trimestru.

În primul semestru, PIB a crescut cu 0,7% pe serie brută și cu 1,5% pe seria ajustată sezonier.

Statistica a revizut ușor, de la 2,8% la 2,9% creștrea economică trimestrială din T2 2023.

Datele detaliate, inclusiv cu contribuțiile la dinamica economică, urmează să fie publicate în 6 septembrie.

Erste anticipa o creștere a PIB în termeni trimestriali de 1,7%, pe fondul accelerării consumului, care estima că a devenit principala forță la accelerarea dinamicii trimestriale. În termeni anuali, Erste vedea creșterea economică la 2,9%, tot pe fondul consumului mai puternic, dar și cu o surpriză pozitivă din partea formării brute de capital fix, în contextul creșterii activității din construcții.

ING Bank estima la 1,7% rata de creștere trimestrială și la 2,8% rata de creștere economică în termeni anuali în trimestrul al doilea.

Vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului, au crescut cu 10% pe an în iunie și au ajuns la cea mai ridicată dinamică din ultimii trei ani (când rata era mai mare doare ca efect de bază al crizei COVID-19 din 2020).Dinamica salarială s-a păstrat la un ritm ridicat în iunie, de 12,5% în termeni nominali și 7,2% în termeni reali. Salariile bugetarilor au crescut cu 19% în cazul învățământului și sănătății și cu 17% în administrație.Salariile mai mari alimentează consumul, lucrul vizibil și din dinamica ridicată a creditului de consum.

Pe de altă parte, industria continuă să sufere, după o scurtă perioadă de revenire.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: