Nicoleta Pauliuc: Încurajez orice român să urmeze cursuri de pregătire de apărare

Nicoleta Pauliuc: Nimeni nu-i va lua arcanul să meargă să se înroleze în armată!

Declarațiile șefului Armatei, care avertiza despre lipsa de pregătire a civililor români în cazul extinderii conflictului din Ucraina și ridică problema unor legi de apărare depășite, a stârnit nenumărate reacții în ultimele zile.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a declarat, pentru PS News, de ce încurajează orice român să urmeze cursuri de apărare și a subliniat că nu se pune în discuție obligativitatea inrolarii în armata.

„Eu spun, încă o dată, și trebuie să transmitem românilor, nimeni nu-i va lua arcanul să meargă să se înroleze în armată. Stagiul militar este suspendat de când am intrat în NATO.

Da, noi vorbim despre faptul că armata noastră este profesionalizată și trebuie să fie profesionalizată, că așa ne-am asumat în momentul în care am intrat în NATO și în al 2-lea rând da, dacă cineva vrea, dacă dumeavoastră vreți, dacă eu vreau (să fac o precizare: și femeile și bărbații) să facem cursuri de pregătire pentru apărare…este liber absolut orice român să poată să participe. Și eu încurajez asta pentru că e un sentiment de apartenență, de identitate”, a spus Nicoleta Pauliuc.

Trebuie să vedem care au fost argumentele care l-au determinat pe dl. Gheorghiță să spună că e nevoie să extindem pregătirea voluntară

„Eu n-am cum să spun că legislația trebuie pusă la punct pentru că nu știu la ce cerințe trebuie să răspundă legislația.

Deci noi trebuie să vedem, exact, care au fost argumentele care l-au determinat pe dl. Gheorghiță să spună că e nevoie, poate să facem, să extindem aceste programe de pregătire voluntară. Da, pentru că aceste programe există, dar sunt foarte puțini români care în vin la aceste cursuri”, a reamintit președinta Comisiei de Apărare din Senat.

Noi nu avem nimic, niciun proiect de lege

‘Iată un un prilej foarte bun ca dumneavostră să faceți acest lucru acum,să mediatizați aceste cursuri de voluntariat. Deci vom vedea exact dacă există vreun text de lege pentru a face voluntariat. L-am auzit pe dl. ministru (n. r. Angel Tîlvăr) spunând că au un proiect de lege. Mergem astăzi și vom vedea.  Deci noi nu avem nimic, niciun proiect de lege”, ne-a mai spus dna Pauliuc.

Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar există o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar, a declarat ministrul Apărării Naţionale.

„În momentul de faţă, există o preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă nevoia de rezervă, pentru că, în orice ţară din lumea aceasta există şi această preocupare, pentru a asigura rezerva armatei”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL