Daniel Constantin: Seceta afectează în acest an 2 milioane de hectare, un dezastru care putea fi evitat

sursa: facebook

România se confruntă cu un adevărat dezastru agricol din cauza secetei severe care afectează în acest an aproximativ 2 milioane de hectare cultivate preponderent cu porumb și floarea-soarelui. Daniel Constantin spune că dacă Ministerul Agriculturii se ocupa de sistemul de irigații, astăzi evitam plata a 500 de milioane de euro despăgubiri din cauza secetei.

„Dacă Ministerul Agriculturii s-ar fi ocupat de sistemul de irigații în ultimii ani, astăzi am evita plata a 500 de milioane de euro despăgubiri din cauza secetei din acest an. Din cauza faptului că irigam insuficient, seceta afectează în acest an circa 2 milioane de hectare cultivate preponderent cu porumb și floarea soarelui! Un dezastru care putea fi evitat, dacă Ministerul Agriculturii s-ar fi ocupat de tema, atât de importantă, a irigațiilor”, transmite deputatul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii.

Acesta amintește că Legea irigațiilor pe care a depus-o în 2015 prevedea un buget multianual de 1 miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații, plus 435 mil euro din fonduri europene pentru infrastructura secundară, fiind la acel moment cea mai importantă alocare după 1970 pentru sectorul de irigații.

„Ce trebuia să facă cei care s-au succedat la minister?! Să aloce anual din 2016 până în 2020 acești bani și să facă irigabile 1,8 mil de ha! Adică aproape câte s-au compromis în acest an! Astăzi, doar 40% din obiectivele de irigații sunt reabilitate, la 4 ani de când programul trebuia finalizat”, explică liberalul dezastrul din subordinea lui Florin Barbu, actualul ministru al Agriculturii.

Constantin readuce în atenția publică mesajul colegilor săi din Parlamentul European, Dan Motreanu și Daniel Buda, legat de faptul că despăgubirile pentru fermierii copleșiți financiar sunt o soluție temporară. Adevărata rezolvare sunt investițiile în irigații.

„Dacă adunăm sumele acordate ca despăgubiri din anii semnificativi 2019, 2021 și 2024 constatăm că ne apropiem de miliardul de euro aprobat prin lege! Cu alte cuvinte, bani au existat, dar cineva la minister trebuie să acorde atenție lucrurilor importante, preventive, proactive și mai puțin reactive, de stingere a “incendiilor”, de a închide gura fermierilor pe termen scurt, dar fără dezvoltare solidă pe termen lung! Investiția în irigații ne scutește în marea parte a teritoriului de plata despăgubirilor”, își încheie deputatul PNL mesajul.

Recent, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de avertisment în legătură cu potențiale dezangajări ale fondurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală la sfârșitul perioadei de programare 2014-2022 în 2025, din cauza nefinalizării la timp a proiectelor de investiții pe irigații.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: