Un nou virus face ravagii în rândul turmelor de oi din Europa. Ce se întâmplă în România

Sursă foto: Unsplash

Boala limbii albastre: Numărul focarelor unui nou tip de febră ovină (BFT), o boală virulentă, uneori cu consecințe grave asupra fermelor de oi, explodează în mai multe țări europene. Boala limbii albastre (bluetongue) este o boală care produce mari pierderi economice prin reducerea producțiilor, mortalitate, malformații fetale, restricții comerciale, scăderea prețurilor la valorificarea oilor.

Potrivit  Euractiv, noul serotyp 3 al acestui virus, care afectează în principal ovine, dar și bovine și caprine, a fost depistat pentru prima dată în Europa în septembrie 2023, în Țările de Jos, înainte de a se răspândi în Belgia, Germania și Regatul Unit în lunile următoare.

Cazurile de această boală transmisă prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale, au crescut în ultimele săptămâni.

În Olanda, luni, 12 august, au fost înregistrate 2.909 de focare, potrivit celui mai recent raport publicat de Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum. Este cu 650 mai mult decât cu o săptămână înainte, potrivit presei olandeze.

În Germania, 1.885 de focare ale acestui serotip au fost înregistrate începând cu 8 august, a indicat Institutul Friedrich-Loeffler (FLI), principala organizație germană de cercetare în domeniul sănătății animale. În 2023, au fost identificate doar 23.

În Belgia, 515 focare au fost detectate între 1 iunie și 11 august, iar 436 focare doar într-o singură săptămână, potrivit raportului săptămânal al platformei franceze de supraveghere epidemiologică a sănătății animale ESA, publicat marți, 13 august.

Primele cazuri au fost confirmate, la începutul lunii august, în Franța, Luxemburg și Danemarca, indică Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Alte sereotipuri ale bolii sunt deja prezente de câțiva ani în Europa, cu vaccinuri adecvate, dar nu întotdeauna disponibile sau utilizate de crescători.

Franța se confruntă de câțiva ani cu sereotipurile FCO 4 și 8, care au ucis mii de oi în ultimele săptămâni în sud. Dar efectivele nu au dezvoltat încă rezistență la serotipul 3.

Boala se manifestă prin febră, probleme respiratorii, limbă agățată sau chiar pierderea puietului gestant și uneori prin moartea animalelor, în proporții variate de la o reproducere la alta.

Boala nu duce la sacrificarea animalelor, spre deosebire de gripa aviara sau febra aftoasa la rumegatoare

Mortalitatea este foarte scăzută la bovinele infectate, dar poate duce la o scădere masivă a producției de lapte.

Alte serotipuri ale bolii sunt deja prezente de câțiva ani în Europa, cu vaccinuri adecvate, dar nu întotdeauna disponibile sau utilizate de crescători

Franța se confruntă de câțiva ani cu serotipurile FCO 4 și 8, care au ucis mii de oi în ultimele săptămâni în sud. Dar efectivele nu au dezvoltat încă rezistență la serotipul 3. Autoritățile franceze nu precizează rata mortalității noului tip de FCO și nici consecințele economice ale bolii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii olandez a subliniat însă săptămâna trecută că în perioada septembrie-octombrie 2023, imediat după apariția virusului, s-a observat o mortalitate în exces de cel puțin 37.500 de oi, comparativ cu anii precedenți.

Extinderea acestei noi boli urmează „un scenariu similar” cu alte epizootii „cum ar fi serotipul 8 al febrei ovine în Europa de Nord în 2006-2007 sau virusul Schmallenberg în 2012.

Natura și amploarea ajutorului public, cum ar fi acoperirea parțială a costurilor de vaccinare, variază de la o țară la alta.

Boala limbii albastre la vaci. Semne la animale bolnave

La bovine cu infecţia virus bluetongue, de obicei nu se manifestă prin semne clinice, cu excepția infecţiei cu serotipul 8 (BTV8) în Europa, conform datelor OIE.

Semne la animale bolnave

-febră – poate dura 2-3 zile;
-dispnee – respirație grea și aparența lipsă a aerului;
-stare apatică a animalului;
-inflamație catarală – inflamație ale mucoasei nazale, caracterizată prin rinoree (secreție abundentă) si sindrom de obstrucție nazală;
-inflamație bucală și a pielii la nivelul capului;
-limbă tumefiată, de culoare violacee (de aici și numele bolii);
-animalul ține gura deschisă, cu secreție abundentă de salivă.

Boala limbii albastre în România

In 2020, bluetongue (boala limbii albastre) a reapărut în România, după o absență din ianuarie 2016. Printr-un articol din Economica.net , Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE) anunța:

„La data de 02.09.2020, un caz singular de limbă albastră a fost confirmat pe baza suspiciunii clinice la un berbec, din 241 de animale aflate într-o curte din Turcești, județul Vâlcea. Au fost testate 63 de animale (60 de ovine și 3 bovine), iar infecția a fost confirmată de testul RT-PCR în timp real la un singur animal”, anunță Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE).

În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral, respectiv serotipul 4.

În prezent, România se confruntă cu pesta la oi. Într-un articol publicat de PS News, luna trecută, aflăm că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat  prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la ovinele dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.

Între timp, de la o zi la alta apar noi focare de pesta la oi în ţară. ANSVSA a anunţat că în prezent sunt 37 de focare în 3 judeţe. Boala s-a extins și în județul Timiș.  Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au instaurat un perimetru de protecție și au asanat focarul.

Focarul din Clopodia, Jamu Mare, este al treilea de pe teritoriul țării. Deocamdată nu se cunosc metode de profilaxie. Boala se ia prin contact direct de la un animal bolnav la unul sănătos.

În timp ce autoritățile de la noi dau asigurări că vor spori analizele de laborator pentru a oferi garanții exportatorilor, dar Bulgaria a emis deja avertismente să nu mai fie cumpărată carne de la noi.

Potrivit autorităților, din 17 iulie, de la confirmarea primului focar, au fost totuşi vândute peste 70.000 de capete în Arabia Saudită și Regatul Hașemit al Iordaniei. Rusia a interzis importul de miei din România.

Pentru menţinerea exporturilor, ANSVSA renegociază condiţiile cu ţările terţe şi face teste suplimentare lucrând cu program extins în laboratoare.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: