Știri din capitalele Europei, 16 august

PARIS

Doi piloți, un instructor și un stagiar, au murit după ce avionul de vânătoare s-a ciocnit cu un altul și s-a prăbușit în nord-estul Franței, potrivit armatei franceze. Pilotul celuilalt avion a reușit să scape doar cu niște răni ușoare. Cele două aeronave s-au ciocnit miercuri în timpul unei manevre de luptă în regiunea Vosges, în apropiere de orașul Colombey-les-Belles, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat difuzat la sfârșitul zilei, potrivit The Associated Press.

 

ROMA

Continuă disputa privind cine are dreptul de a deveni cetățean italian dintre partidele din coaliția premierului Giorgia Meloni. Partidul Liga, de dreapta, al lui Matteo Salvini a atacat săptămâna aceasta Forza Italia, organizație centristă, fondată de răposatul Silvio Berlusconi, pentru că a sprijinit o măsură susținută de opoziție care permite naturalizarea persoanelor care nu au cetățenie și care și-au finalizat cea mai mare parte a studiilor în țară, precizează Financial Times.

Într-o postare pe Facebook, în care liderii Forza Italia și ai democraților din opoziție apar unul lângă altul, Liga a declarat că legea actuală „funcționează foarte bine așa cum este” și nu trebuie modificată. Liderul Forza Italia, Antonio Tajani, care este și ministru de Externe, a declarat joi pentru cotidianul Il Messaggero că partidul său a susținut întotdeauna cetățenia prin școlarizare, numind-o „nici scurtătură, nici măsură de stânga”, deși a menționat că problema nu se află în prezent pe agenda guvernului și a exclus orice coaliție cu democrații de centru-stânga.

 

STOCKHOLM | UNIUNEA EUROPEANĂ

Suedia a confirmat primul caz al variantei contagioase de mpox, sau variola maimuței, o infecție virală care se răspândește prin contact, fiind pentru prima dată când aceasta a fost descoperită în afara Africii. Anterior, joi, Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox  urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, după izbucnirea unui focar în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în alte țări, precizează The Guardian.

Agenția de sănătate a Uniunii Europene a îndemnat vineri statele membre ale blocului să se pregătească pentru mai multe cazuri de infecție cu mpox. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat că nivelul de risc rămâne „scăzut”, dar că „le recomandă ca autoritățile de sănătate publică din UE/SEE să mențină niveluri ridicate de planificare a pregătirii și de activități de sensibilizare pentru a permite detectarea și răspunsul rapid”, potrivit Deutsche Welle.

 

COPENHAGA | STOCKHOLM

Pentru prima dată, poliția suedeză va fi detașată preventiv în Danemarca, în încercarea de a împiedica copiii și tinerii din Suedia să călătorească la Copenhaga pentru a comite infracțiuni violente în numele bandelor daneze. Începând de săptămâna viitoare, ofițerii din sudul Suediei vor fi detașați permanent la Copenhaga, în timp ce ofițerii danezi s-au alăturat deja camerei de operațiuni suedeze din Malmö, scrie The Guardian.

Măsurile transfrontaliere fără precedent vin după o serie de incidente grave din ultima lună – inclusiv împușcături mortale și posesie de arme precum grenade de mână – în care au fost implicați suspecți din Suedia vecină.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: