Radu Magdin: E foarte bine că preşedintele Iohannis a decis să intre în cursa pentru secretar general al NATO

Sursa foto: Facebook

Analistul politic Radu Magdin a afirmat marţi că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a intra în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO reprezintă un lucru benefic pentru viitorul politic al acestuia şi pentru România, dar a atras atenţia că această candidatură e puţin întârziată, ceea ce diminuează şansele de reuşită.

„Este foarte bine că preşedintele Iohannis a decis să intre în cursa pentru secretar general NATO. Este un lucru bun atât pentru România, cât şi, categoric, pentru viitorul politic al dumnealui, el transmiţând prin această candidatură un semnal că îşi doreşte fie această poziţie, fie o eventuală altă poziţie de nivel înalt în plan european. Deci este bine pentru dumnealui, pentru România şi, de asemenea, pentru Estul Europei ca reprezentare. Nu întâmplător, preşedintele Iohannis a venit anterior, inclusiv în discursul din plenul Parlamentului European, şi a semnalat faptul că e nevoie de o reprezentare mai puternică pentru Est în ceea ce priveşte masa deciziei paneuropene şi, de ce nu, euroatlantice”, a declarat Magdin pentru AGERPRES.

Radu Magdin şi-a exprimat îndoiala că o candidatură atât de avansată cum este acea a olandezului Mark Rutte ar putea fi „deraiată”.

„Ceea ce este mai puţin bine este că în stilul său specific de două mandate, în care ‘România Educată’ a fost implementată cât de cât sub România normală cu întârziere, aşa şi această candidatură la NATO vine, din punct de vedere al proceselor şi activităţii de lobby interne în organizaţie, vine un pic ca nuca în perete. Şi spun asta pentru că, în mod normal, o candidatură serioasă pentru o poziţie serioasă presupune luni de zile de pregătire. Şi deşi, câteodată, dintr-o combinaţie de elemente tactice se pot face foarte multe progrese într-o negociere, este greu de crezut că o candidatură atât de avansată cum este cea a domnului Rutte poate fi în momentul de faţă deraiată. Sigur că deja anumite state est europene şi-au semnalat lipsa de satisfacţie faţă de această candidatură (aceea a lui Mark Rutte), susţinută, în momentul de faţă, comunicaţional, atât de americani, cât şi de către marile ţări din vestul Europei din sfera euroatlantică. În consecinţă, este greu pentru preşedintele Iohannis să capete o tracţiune serioasă la masa negocierilor”, a spus analistul politic.

Radu Magdin consideră că preşedintele este „sabotat” de propria sa lipsă de investiţie în imaginea şi influenţa României în ultimul deceniu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL