Știri din capitalele Europei, 19 august

PARIS

Liderii partidului de stânga France Insoumise (LFI) au amenințat cu inițierea unei proceduri de destituire a președintelui Emmanuel Macron pentru ceea ce ei descriu drept o „lovitură instituțională împotriva democrației” în ceea ce privește desemnarea viitorului prim-ministru.

Întrucât „armistițiul olimpic” s-a încheiat în Franța, discuțiile cu privire la cine va fi următorul prim-ministru s-au încins.

„Emmanuel Macron ar fi pe punctul de a numi un șef de guvern fără a lua în considerare rezultatul ultimelor alegeri legislative”, se arată într-un articol publicat pe 18 august în La Tribune du dimanche, care denunță o „lovitură instituțională împotriva democrației”. În contextul unui astfel „abuz de putere”, liderii partidului de extremă-stângă invocă Art. 68 din Constituție, care prevede șeful statului poate fi pus sub acuzare în cazul unei „încălcări a atribuțiilor vădit incompatibile cu exercitarea mandatului său”, conform Euractiv.

 

BERLIN

Din cauza constrângerilor bugetare, Germania nu va oferi Ucrainei un nou ajutor financiar, deoarece, potrivit guvernului, sprijinul ar trebui să fie finanțat în primul rând din din dobânzile la activele rusești înghețate. În prezent, Germania își restrânge bugetul, în timp ce ministrul liberal de Finanțe, Christian Lindner, încearcă să adopte o frâna constituțională a datoriilor care limitează cantitatea de noi datorii pe care o poate lua guvernul, conform Euractiv.

 

ROMA

Sicilia se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de apă din istoria sa. Insula, cea mai mare și cea mai populată din Marea Mediterană, unde în 2021 a fost atins un record european de temperatură de 48,8C, este în pericol de deșertificare. În ultimele șase luni ale anului 2023, a căzut doar 150 mm de ploaie, iar în mai, guvernul de la Roma a declarat stare de urgență, relatează The Guardian.

Din cauza crizei climatice, conform Consiliului Național Italian de Cercetare, 70% din teritoriul Siciliei riscă să fie deșertificat. Majoritatea lacurilor insulei sunt deja aproape secate. Lacul artificial Fanaco, din centrul Siciliei, a avut cândva o capacitate de 20 de milioane de metri cubi de apă, dar în prezent are doar 300.000 de metri cubi.

 

VARȘOVIA

Premierul Donald Tusk a anunțat că Polonia va încerca să găzduiască Jocurile Olimpice. Vorbind la o instalație sportivă din orașul Karczew, chiar în afara Varșoviei, Tusk a spus că un obiectiv realist ar fi ca Polonia să țintească pentru organizarea Jocurilor de vară din 2040 sau 2044. Guvernul anterior a anunțat anul trecut că dorește să liciteze pentru Jocurile Olimpice din 2036, scrie Notes from Poland.

 

MOSCOVA

Unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia a erupt, emițând nori de cenușă la 5 kilometri pe cer deasupra peninsulei Kamchatka din estul îndepărtat și declanșând pentru scurt timp o avertizare de „cod roșu” pentru aeronave. Potrivit vulcanologilor de la Academia Rusă de Științe, vulcanul Shiveluch a început să erupă la scurt timp după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,0 s-a produs duminică dimineață în largul coastei de est a Kamchatka. Aceștia au avertizat că un alt cutremur, chiar mai puternic, ar putea urma, scrie The Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: