Bogdan Stoica: Să vezi comedie, iar n-au știut.

Bogdan Stoica

România încalcă legislația europeană privind controlul oficial al modului în care diverse materiale intră în contact cu alimentele, deși acele materiale sunt cancerigene. Ai auzit asta vreodată de la DSP, DSV sau ANPC? Nici nu aveai cum. Descoperirea a fost făcută o echipă de audit a Direcției de Siguranță Alimentară a Comisiei Europene. Tot comisia a descoperit că Ministerul Sănătății nici nu a încercat măcar să verifice problema asta. Trebuia să fi avut niște laboratoare pentru teste și diagnosticări. Nu le avem. Ai noștri au spus că nu știau.

O altă încălcare a legislației descoperită: nu avem la nici un punct de frontieră măcar un câine, dacă nu niște oameni cu niște eprubete, care să verifice prin sondaj povestea contactului dintre ambalaje și alimente. Toate plăsticuțele alea trebuie să fie de un anumit tip, care să nu conțină aminele aromatice primare sau gaze ca formaldehida și care te pot otrăvi câte un pic în fiecare zi, pentru că – repet – sunt cancerigene.

Comisia scrie sec în raport: astfel de date lipsesc în cazul României. Adică nicicând și niciunde nu s-a controlat așa ceva.

Probabil că alimentele ambalate în porcăriile astea toxice sunt mai ieftine. Probabil că importatorul lor câștigă mai bine la un vapor de alimente decât un afacerist preocupat de folii bio și alte asemenea fițe. Probabil că ăsta este și motivul pentru care se merită să dai asemenea șpăgi, la un asemenea nivel, astel încât țara asta să nu implementeze, deși trebuia să o facă încă din 2011, nenorocitul ăla de control al ambalajelor.

Pe scurt: cineva ia șpagă de 13 ani ca tu să mănânci alimente otrăvite. Descoperim azi un circuit al șpăgii creat pe seama sănătății tale, condus chiar de la centru. Ce poate fi mai minunat de atât, când credeam că le știm deja pe toate?

Mai las aici două informații:

  • dacă azi îți comanzi ceva de mâncare prin  glovo, food panda, etc: vezi că și caserolele alea de polistiren fac răuț. Dar nici alea nu sunt verificate niciodată.
  • du-te și cumpără o folie de mezeluri Matache Măcelarul și citește-o, pentru prima oară în viața ta. Undeva pe acolo scrie să nu consumi alimentul imediat ce ai scos folia, ca să iasă gazul din mușchi, că gazul ăla face rău.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: