Știri din capitalele Europei, 23 august

NATO | BERLIN

Baza aeriană NATO din orașul german Geilenkirchen și-a ridicat nivelul de securitate „pe baza datelor furnizate de serviciile de informații care indică o potențială amenințare”, a anunțat aceasta joi seara, potrivit Reuters.

„Tot personalul care nu este esențial pentru misiune a fost trimis acasă ca măsură de precauție”, a precizat baza într-o declarație pe platforma de socializare X, fără a oferi detalii. „Siguranța personalului nostru este prioritatea noastră principală. Operațiunile continuă conform programului”.

 

PARIS

Liderii coaliției de stânga din Franța vor cere ca Emmanuel Macron să accepte să îi lase să formeze noul guvern al țării, în timp ce președintele organizează o serie de întâlniri pentru a ieși din impasul politic de șase săptămâni.

Macron a respins deja candidatul Noului Front Popular (NFP) pentru a fi numit prim-ministru, afirmând că dorește un lider de guvern cu un sprijin „larg și stabil” pentru a evita un vot parlamentar de neîncredere care ar provoca un haos politic și mai mare. Reprezentanții NFP l-au acuzat pe președinte că întârzie să numească un nou prim-ministru, acuzându-l de „inacțiune gravă și dăunătoare” și de neacceptarea rezultatelor alegerilor generale anticipate pe care le-a convocat, potrivit The Guardian.

 

AMSTERDAM

Numărul supradozelor cu medicamente pentru pierderea în greutate crește rapid în Țările de Jos. Anul trecut, au fost raportate 41 de intoxicații cu Ozempic, Wegovy și Saxenda – de peste patru ori mai multe decât în 2021. În primele șapte luni ale acestui an, au existat deja 32 de cazuri, relatează NL Times.

Principala cauză a creșterii numărului de supradoze este popularitatea în creștere rapidă a acestor agenți de slăbire. Până în prezent, Autoritatea olandeză pentru sănătate (NZa) a aprobat doar Saxenda pentru utilizarea împotriva obezității, dar Wegovy și Ozempic sunt, de asemenea, pe piața olandeză pentru tratarea diabetului de tip 2. În practică, acestea sunt utilizate și pentru a pierde în greutate. Potrivit NZa, aproape 90.000 de olandezi au utilizat Ozempic anul trecut.

 

REYKJAVIK

Un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt joi, a anunțat biroul meteorologic, împrăștiind lavă și fum în cea de-a șasea erupție din decembrie. Lungimea totală a fisurii a fost de aproximativ 3,9 km și s-a extins cu 1,5 km în aproximativ 40 de minute, a declarat Oficiul meteorologic islandez, care are sarcina de a monitoriza vulcanii, scrie Reuters.

„Impactul este limitat la o zonă localizată în apropierea locului erupției. Acesta nu reprezintă o amenințare pentru populație, iar zona din apropiere a fost evacuată”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Islandei.

 

PRAGA

Comisia pentru securitate a Senatului ceh a solicitat guvernului să investigheze posibila utilizare abuzivă a bisericilor ortodoxe din Republica Cehă pentru operațiuni de influență rusească și recomandă anularea înregistrării în cazul în care se constată încălcări legale. Biserica Ortodoxă Rusă din Republica Cehă este o extensie a Patriarhatului Moscovei, strâns legată de statul rus și condusă de Patriarhul Kirill, care a fost sancționat de guvernul ceh pentru sprijinul său public acordat războiului Rusiei din Ucraina, conform Euractiv.

La începutul acestei luni, autoritățile cehe l-au expulzat și pe clericul ortodox rus Nikolai Lishchenko, acuzându-l că a creat structuri de influență pentru a sprijini interesele Rusiei în UE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: