PSD, în mâinile lui Ciolacu: strategia pentru alegerile prezidențiale

Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea

Marcel Ciolacu a preluat complet controlul PSD după Congresul de sâmbătă. Echipa lui Ciolacu ocupă toate funcțiile de conducere din Biroul Permanent și nimeni nu îl contestă pe președintele PSD. Cu ocazia Congresului, Ciolacu și-a prezentat și strategia pentru alegerile prezidențiale.

Marcel Ciolacu a înființat alte noi 4 funcții de vicepreședinte pe domenii, pe lângă cele 4 care existau deja. Dar se remarcă 5 domenii importante și cu impact electoral: un vicepreședinte pentru Afaceri Europene – funcție ocupată de Vasile Dîncu, un vicepreședinte pentru Antreprenoriat – funcție ocupată de Florin Jianu, un vicepreședinte pentru Sport – funcție ocupată de Elisabeta Lipă, un vicepreședinte pentru Educație – funcție ocupată de Mihnea Costoiu și un vicepreședinte pentru relația cu ONG-urile – funcție ocupată de Victoria Stoiciu.

Dacă funcția de vicepreședinte pentru Afaceri Europene poate avea o justificare politică, deoarece relația cu UE este una fundamentală pentru România, celelalte 4 funcții au mai mult roluri electorale. Marcel Ciolacu încearcă să atragă de partea sa mediul de afaceri din România și îl va trimite pe Florin Jianu să găsească colaborări. Președintele PSD va încerca să aibă și societatea civilă, iar Victoria Stoiciu va fi puntea de legătură. Ciolacu va încerca să profite de pasiunea pentru sport a românilor, cu ajutorul Elisabetei Lipă. PSD preia și discursul despre educație și pare că vrea să copieze proiectul lui Klaus Iohannis.

Strategia lui Marcel Ciolacu poate fi parțial câștigătoare. Problemele vor apărea când aceste 4 persoane, fără un trecut important în PSD, vor intra în conflict cu liderii din teritoriu. Cei 4 poate îi vor asigura liniștea lui Ciolacu, dar marea masă electorală va fi mobilizată de liderii din teritoriu. Și dacă liderii din teritoriu se vor simți neglijați sau dați afară de la masa negocierilor, atunci Ciolacu poate să aibă un partid nemotivat. Doar Florin Jianu și Mihnea Costoiu au deja un trecut în PSD: Jianu a fost ministru chiar în guvernul Grindeanu, iar Costoiu a fost senator PSD.

Liderii fideli lui Ciolacu

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, are funcția de prim-vicepreședinte, în locul Gabrielei Firea. Rămâne de văzut dacă acesta va prelua de la Firea și funcția de președinte al organizației București. Firea nici măcar nu a participat la Congresul PSD, ceea ce arată conflictul cu Ciolacu. Marian Neacșu, condamnat penal, a primit funcția de vicepreședinte pentru regiunea București-Ilfov, adică va trebui să lucreze cu Firea.

Marcel Ciolacu i-a răsplătit și pe membrii care au avut rezultate bune la alegerile locale. Gheorghe Șoldan, noul președinte CJ Suceava, a primit funcția de vicepreședinte pentru Dezvoltare rurală. Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița, este vicepreședinte pentru Regiunea Sud.

Ce promite Ciolacu

Marcel Ciolacu și-a lansat sloganul „un președinte pentru toți”, dar pare că s-a inspirat de la Elena Lasconi, care deja folosea o astfel de expresie. De mai multe luni, Lasconi are fotografii cu mesajul „Pentru toți, nu doar pentru unii”.

Principala promisiune a lui Marcel Ciolacu este reindustrializarea României, dar acest mesaj circulă de pe vremea lui Ponta și apoi preluat de Liviu Dragnea.

„România trebuie să devină în 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice și industriale din Europa”, spune Ciolacu la Congres.

Președintele PSD spune inițial că va reindustrializa România cu „ajutorul capitalului privat”, iar ulterior anunță un fond de 5 miliarde de lei. Pare același fond al lui Liviu Dragnea, care în 2018 prezenta Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții pentru reindustrializarea României.

A doua promisiune a lui Ciolacu este atragerea unor mari investiții în România, capitol la care România stă foarte slab.

„Vom acorda pachete de ajutor de stat și garanții pentru investiții greenfield de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem să avem cel puțin trei investiții de această mărime în fiecare an”, a declarat Ciolacu, în fața colegilor săi.

A treia promisiune este transformarea școlilor în forță de muncă. Elevii ar trebui formați pentru piața muncii, deși nu este acesta rolul educației.

Președintele PSD le promite colegilor săi că școlile și spitalele vor avea zero facturi cu utilitățile, deoarece își vor produce singure energia electrică. Cum spitalele sunt mari consumatori de energie electrică, oare de câte panouri va fi nevoie pentru a asigura tot consumul din energie verde.

„Vom adopta programul ”ZERO costuri cu utilitățile” pentru spitale, școli și grădinițe. Toate aceste instituții își vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice prin programe de stat”, precizează Ciolacu.

Liderul PSD a mai promis creșterea subvențiilor pentru fermierii români și investiții în turism. De asemenea, va continua să acorde 2,5% din PIB pentru apărare.

Cea mai importantă promisiune a lui Ciolacu pe politică externă este aceea că va continua să ajute Ucraina și de a participa la reconstrucția țării vecine. Rămâne de văzut cât va fi apreciat de electoratul PSD, care are puternice tendințe de naționalism.

„Împreună cu statele membre NATO trebuie să ținem Rusia cât mai departe de România. A susține Ucraina înseamnă a asigura pacea României”, a spus Ciolacu.

Pe plan extern, Ciolacu vrea să atragă investiții din Turcia (care deja investește în România), Caucazul de Sud (care ar însemna Georgia, Azerbaidjan și Armenia) și din Asia. Dar în Asia doar câteva țări contează cu adevărat: India și China. China a fost deja refuzată de România, în timp ce India nu se arată interesată. Ambele sunt oricum foarte apropiate de Rusia. Tot pe plan extern, Ciolacu vrea ca România să-și crească prezența economică în Balcanii de Vest, mai ales în Serbia.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: