Țara din Europa în care se face speculă cu apă. Oamenii dau toți banii ca să aibă cu ce să se spele

Sursa foto: Pixabay

Seceta din insula italiană Sicilia a devenit atât de gravă, încât mulţi locuitori din oraşul Caltanissetta nu mai au apă la robinet de două luni, ceea ce generează profituri frumoase pentru vânzătorii privaţi neautorizaţi, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În ceea ce ar fi o situaţie întâlnită mai degrabă într-o ţară în curs de dezvoltare decât într-o economie europeană avansată, mii de sicilieni îşi obţin apa de la persoane fizice şi grupuri care o distribuie din cisternele lor private la preţuri umflate.

După patru ani în care precipitaţiile au fost sub media istorică, Guvernul italian a declarat stare de urgenţă în luna mai, în încercarea de a gestiona mai bine resursele până în sezonul ploilor de toamnă, însă, între timp, situaţia s-a înrăutăţit. Apa este raţionalizată în zeci de oraşe din centrul Siciliei, astfel că cetăţenii sunt nevoiţi să se bazeze pe cea livrată cu cisternele care poate costa familiile şi firmele până la 300 de euro pe lună.

„La fiecare 15 sau 20 de zile trebuie să chem cisterna să umplu rezervoarele pe care le am acasă”, spune Alberto Micciche, un locuitor din cartierul Poggio Fiorito, situat la periferia oraşului Caltanissetta.

Însă, costul unei încărcături de 8.000 de litri de apă s-a dublat comparativ cu situaţia de anul trecut, ajungând la aproximativ 100 de euro, continuă Micciche. La asta se adaugă şi costul suplimentar pentru pomparea apei din rezervoare până la bucătărie sau baie.

„Simpla deschidere a robinetului este costisitoare”, susţine Alberto Micciche.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: