EXCLUSIV Azilele groazei. Bodog: indiferent de culoarea politică, vinovații să plătească!

Sursa foto: Florian Bodog
Sursa foto: Florian Bodog

Invitat la Puterea Știrilor, senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a declarat că toți cei care vor fi găsiți vinovați în cazul azilelor groazei trebuie să plătească, „indiferent de culoarea politică pe care o au, indiferent de nivelul de conducere și nivelul de responsabilitate la care se găsesc și indiferent de zona administrativă din care fac parte”.

„Eu cred că cei care nu și-au asumat răspunderea au fost demiși și premierul a făcut foarte bine că i-a demis. Practic, toți cei care aveau responsabilități în controlul, și în gestionarea acestor centre, cei mai importanți – la nivel de autoritate națională – au fost demiși. Și cred că este un semnal foarte bun.

În altă ordine de idei, cred că toți cei care vor fi găsiți vinovați ca urmare a anchetei care se desfășoară în momentul de față sau care continuă de fapt în momentul de față, dar și ca urmare a controalelor dispuse de premier, trebuie să plătească, indiferent de culoarea politică pe care o au, indiferent de nivelul de conducere și nivelul de responsabilitate la care se găsesc și indiferent de zona administrativă din care fac parte. Cred că toleranța va fi zero, pentru că, așa cum ați spus și dvs, este nepermis ca în România zilelor noastre să existe astfel de centre.

Eu îmi aduc aminte cu groază că în județul din care sunt eu exista în timpul comuniștilor un astfel de centru și toată țara s-a îngrozit în momentul în care s-a intrat cu camera de filmat acolo. Cred că toți cei care au gestionat aceste centre trebuie să fie pedepsiți exemplar și să nu mai aibă posibilitatea să mai gestioneze astfel de probleme toată viața”, a declarat Florian Bodog, la Puterea Știrilor.

Întrebat cine sunt, în opinia sa, principalii vinovați pentru ororile la care au fost supuși bătrânii din azilele groazei, Florian Bodog a declarat:

„Cei care sunt responsabili, în primul rând, sunt cei care aveau atribuții de control pe această speță. Așa cum știm, aceste centre nu sunt neapărat ale statului. Ați văzut, probabil, că centrele despre care discutăm erau în gestiunea unor ONG-uri sau în gestiune privată. Nu vorbim despre centre gestionate de stat. La centrele gestionate de stat, din ceea ce am văzut eu până în momentul de față, nu s-au găsit astfel de probleme.

Probabil că și acolo sunt probleme și trebuie și acestea scoase în evidență și înlăturate de urgență, dacă există, însă, centrele despre care vorbim, din păcate, erau centre gestionate de ONG-uri, de investitori privați care foloseau banii furați din această din această <<afacere>> pentru a-și întreține viciile”.

Ce spune ministrul Sănătății despre azilele groazei

Direcția de Sănătate Publică Ilfov, al cărei director a demisionat astăzi, în urma dezvăluirilor din ultimele zile privind „azilele groazei”, a constatat „abateri minore” la aceste azile, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, el adăugând că Ministerul Sănătății „nu are o responsabilitate directă” în acest caz, din punct de vedere instituțional.

Rafila susține că legislația trebuie modificată astfel încât „calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, se controlează „hârtii”. „Ministerul Sănătății are zero competență în centrele rezidențiale. Ministerul Sănătății intervine doar în situația în care este nevoie de asistență medicală, cum a fost nevoie în acest caz”, afirmă și Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilierul ministrului Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, 82 de persoane internate în aceste centre au fost examinate în ultimele zile, au primit asistență medicală și li s-a corectat tratamentul, în cazurile în care a fost necesar. „Din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control”, spune Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății spune că a organizat echipe medicale împreună cu Spitalul Obregia care a evaluat, în ultimele zile, acești pacienți. Persoanele care au avut nevoie au fost internate în unități medicale. De asemenea, o parte dintre acești vârstnici au fost luați acasă de aparținători.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL