Armata Română a publicat proiectul de lege pentru achiziția de avioane F-35. Când vor fi scoase F-16 din dotare

Sursă foto: Wikipedia

Armata României a publicat proiectul de lege necesară pentru achiziția avioanelor de ultimă generație F-35. Țara noastră va cumpăra în primă fază 32 de aeronave F-35, pentru care va plăti 6,5 miliarde de dolari. Digi24 a aflat în exclusivitate și când plănuiește armata să retragă F-16, actualele avioane de luptă ale României.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: „E un pas important care aduce Armata României mai aproape de primul zbor cu F-35, cel mai modern avion de luptă din lume. Armata României vrea să cumpere în primă fază 32 de aeronave, iar pentru această achiziție România va plăti 6,5 miliarde de dolari. O să fie cea mai mare achiziție militară a țării noastre de după revoluție. Era nevoie de această lege elaborată de Ministerul Afacerilor Naționale pentru ca acest contract cu guvernul Statelor Unite să fie semnat”.

Când renunță România la F-16

Sunt detalii și despre viitorul Forțele Aeriene Române în această lege. Scrie armata că în 2034, deci peste 10 ani, avioanele F-16 pe care ne bazăm acum o să scoase treptat din serviciul de luptă, așa cum s-a întâmplat cu avioanele MiG-21 LanceR, iar această procedură ar trebui să se încheie în 2040. Practic în acel moment, România ar trebui să se bazeze doar pe avioanele F-35, 32 cumpărate în primă fază, însă după 2024 România va achiziționa alte aeronave F-35.

Potrivit Consiliului Suprem de Apărare a Țării, avioanele F-35 sunt dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

Președintele Klaus Iohannis anunța încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO.

„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, spunea președintele, fără a da însă detalii suplimentare.

Primele avioane F-35 vor ajunge în România abia după 2030.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: