Burduja: Există o serie de factori care explică creşterile de preţ de pe bursa energiei

Sursa foto: x

Preţurile pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei, au crescut în ultima perioadă şi există o serie de factori care explică ce se întâmplă, precum seceta, energia eoliană disponibilă în cantităţi reduse şi o serie de indisponibilităţi tehnice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„În ultima perioadă probabil că aţi remarcat un preţ mai mare pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei. E adevărat. Aceste creşteri de preţ nu se reflectă în factura românilor, nici în factura firmelor româneşti, pentru că există schema de compensare plafonare, o schemă valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Sigur că există o sumă de factori care explică ce se întâmplă, poza de moment de pe piaţa energiei, de pe bursa energiei.(…) E adevărat, în luna iulie, de exemplu, şi în ultimele zile am văzut preţuri destul de mari: secetă, cel mai secetos an din ultimul deceniu, energia eoliană disponibilă în cantităţi reduse, deci n-a bătut vântul fiind foarte cald şi, de asemenea, o serie de indisponibilităţi tehnice”, a explicat Burduja.

Printre aceste indisponibilităţi, ministrul le-a menţionat pe cele pe liniile de interconexiune cu Ungaria, în mod special, din cauza cărora România n-a putut beneficia de importurile de energie mai ieftină din vestul Europei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: