Von der Leyen către Orban, care dă vina pe Ucraina pentru război: ”Ungurii au fost de vină pentru invazia sovietică?”

Sursa foto: ec.europa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a criticat indirect pe Viktor Orban, întrebând dacă maghiarii ar trebui învinuiți pentru invazia sovietică din 1956. Premierul Ungariei a început să dea vina pe Ucraina pentru războiul rus.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat anumiți politicieni din UE pentru că „tulbură apele” și au transferat vina pentru războiul Rusiei asupra Ucrainei, făcând comparații istorice cu agresiunea sovietică din Europa Centrală, scrie The Kyiv Independent.

Ei dau vina pentru război nu pe invadator, ci pe cei invadați. Nu pe pofta de putere a lui Vladimir Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei„, a declarat von der Leyen la conferința Globsec de la Praga.

Așa că vreau să-i întreb: i-ați învinovăți vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956? I-ați învinovăți vreodată pe cehi pentru opresiunea sovietică din 1968?„, a întrebat retoric von der Leyer, cu trimitere directă către premierul maghiar Viktor Orban.

În afara materialului citat, a devenit de notorietate faptul că Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin și susține Rusia în acțiunile sale, dând vina pe ucraineni pentru invadarea lor de către ruși.

on der Leyen, recent realeasă ca șefă a brațului executiv al UE, nu a numit acești politicieni, ci a insinuat că provin din Europa Centrală.

”Comportamentul Kremlinului era atunci rău și atroce, iar astăzi este la fel de rău și atroce”

Guvernele ungar și slovac au criticat zgomotos sprijinul UE pentru Ucraina, opunându-se ajutorului militar, continuând în același timp să-și consolideze legăturile economice cu Rusia.

Comportamentul Kremlinului era rău și atroce pe atunci, iar astăzi este la fel de rău și atroce”, a mai spus oficialul UE.

Von der Leyen a criticat, de asemenea, „iluzia” europeană de dinainte de 2022 că o mai bună integrare economică cu Rusia ar duce la mai multă stabilitate.

Ceea ce trebuia să fie sursa securității este de fapt sursa vulnerabilității”, a afirmat von der Leyen, adăugând că încercările lui Putin de șantaj energetic au eșuat, deoarece Europa și-a dezvoltat propriile capacități.

Ea a subliniat că Europa a început să-și ia în serios apărarea, dar a avertizat că sunt necesare eforturi și investiții semnificative.

În acest scop, ea a anunțat intenția de a prezenta primul comisar al UE pentru apărare. În prezent, problemele de securitate și apărare sunt tratate de diverși oficiali, cum ar fi Comisarul pentru piață și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe.

Anterior, la conferința Globsec, președintele ceh Petr Pavel a remarcat că Ucraina și aliații săi se confruntă cu „un conflict lung cu un rezultat incert”.

”Rusia încă crede că nu are niciun motiv să-și schimbe cursul de acțiune”

Timpul poate, totuși, să funcționeze în favoarea Ucrainei și în favoarea noastră, dar numai dacă ne unim și învățăm lecții din ultimii 2,5 ani”, a spus Pavel.

În acest moment, avem de-a face cu Rusia care încă crede că nu are niciun motiv să-și schimbe cursul de acțiune”.

Pavel a cerut sprijin pe termen lung, previzibil, aplicarea mai puternică a sancțiunilor și comunicarea către țările terțe pentru a le împiedica să ajute Moscova să evite sancțiunile.

Rusia trebuie să devină să înțeleagă că persistența în acest război greșit nu va mai fi în interesul lor”, a spus Pavel.

Ucrainenii fac mai mult decât partea lor pentru a transmite acest mesaj acasă. Ei plătesc cel mai mare preț – viețile lor. Orice am face pentru a-i sprijini nu va suporta niciodată același preț”.

Oficiali guvernamentali, experți și jurnaliști din Europa și nu numai s-au adunat la Praga pentru conferința de trei zile, care abordează principalele provocări de securitate de astăzi, cu războiul Rusiei ca un punct cheie.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: