Guvernul AUR. Valer Kovacs, dat afară din Poliție, propus de Simion la șefia Ministerului de Interne

Valer Kovacs
Valer Kovacs / sursa: captură foto

Preşedintele AUR, George Simion, a prezentat, la sfârșitul lunii august, componenţa guvernului din umbră al AUR. Acesta va fi condus de Marius Lulea, prim-vicepreşedintele partidului, iar în componenţa sa se află mai multe nume controversate. Astăzi vă prezentăm cazul lui Valer Kovacs, omul dat afară din Poliție, pe care Simion îl vrea la șefia Ministerului de Interne.

Cine e Valer Kovacs

Valer Kovacs este un nume cunoscut în România, mai ales în contextul recentelor evenimente politice și sociale. Fost polițist din Timișoara și lider sindical, Kovacs a atras atenția opiniei publice prin criticile sale vehemente la adresa conducerii Poliției și a autorităților, dar și prin implicarea sa în diverse mișcări de protest. Cu toate acestea, prezența sa în spațiul public nu a fost lipsită de controverse, iar imaginea sa polarizantă continuă să provoace discuții aprinse.

În 2020, în timpul pandemiei de COVID-19, Kovacs s-a remarcat prin pozițiile sale critice față de măsurile restrictive impuse de autorități. În timpul pandemiei Kovacsa acuzat public conducerea IPJ Timiș că pune presiuni pe polițiști pentru a da mai multe amenzi. În urma disputei cu superiorii, Kovacs a fost concediat, dar s-a judecat cu Poliția Română și a fost reangajat, cu toate drepturile. După reangajare, Kovacs a fost trimis să lucreze la Poliția Autostrăzi. Această atitudine i-a adus numeroase critici, polițistul fiind acuzat de iresponsabilitate și de subminarea eforturilor de combatere a pandemiei.

Activitatea sindicală și criticile publice ale lui Kovacs au dus la numeroase conflicte cu superiorii săi din Poliție. El a fost cercetat disciplinar de mai multe ori, fiind acuzat de nerespectarea unor ordine și de comportament neconform cu statutul de polițist. În unele cazuri, Kovacs a susținut că aceste cercetări au fost motivate politic și că ele au avut scopul de a-l intimida și de a-l reduce la tăcere.

Activitatea politică

Valer Kovacs a părut un apropiat al Dianei Șoșoacă și a partidului SOS, înainte de apropierea de AUR. Valer Kovacs  i-a permis Dianei Șoșoacă să poarte o cască de polițist și să se urce pe motocicleta Poliției în cadrul unui clip electoral filmat de aceasta. De asemenea, polițistul apărea alături de Șoșoacă și de Luis Lazarus. Acest lucru l-a pus într-o situație de incompatibile cu statutul de polițist, și i-a subminat credibilitatea sa ca apărător al legii.

Ca urmare a evenimentului, acesta a fost destituit din Poliție, la începutul lunii august.

„Măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină, constituit la nivelul instituției”, au transmis reprezentanții Poliției.

„În cadrul cercetării prealabile, s-a reținut faptul că, în intervalul iunie 2022 – martie 2024, cel în cauză a distribuit în spațiul public, utilizând mai multe conturi pe diferite platforme de socializare, dar și prin participarea în cadrul unor emisiuni TV, conținut audio-video, care, prin mesajul și afirmațiile făcute, a adus jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor (magistrați etc.), a exprimat opinii contrare intereselor României sau preferințe politice, a încălcat obligația de a respecta confidențialitatea datelor dobândite în timpul serviciului, a difuzat materiale care au instigat la indisciplină, a fost lipsit de respect față de colegi sau alte persoane și nu a asigurat informarea corectă a cetățenilor”, se mai preciza în comunicatul citat.

La finalul lunii mai, el a declarat pentru presă că este amic cu Diana Șoșoacă. Totuși, se pare că Kovacs este mai apropiat de AUR, drept dovadă că George Simion îl propune pe acesta pentru o funcție extrem de importantă.

Valer Kovacs și-a început cariera de influencer în 2023

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Valer Kovacs a încasat, în anul 2023, suma de 13.194 lei de pe cele trei rețele principale de social media: TikTok, Facebook și Youtube (anterior acestui an, Kovacs nu a declarat venituri din social media). Salariul anual de polițist al agentului a fost de 81.252 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 6.700 de lei pe lună. Kovacs și soția lui, care lucrează la un hotel din Timișoara, locuiesc cu chirie iar singurele lor bunuri sunt o mașină Audi fabricată în anul 2000 și o motocicletă Suzuki din 2005. În 2008, soții Kovacs au luat un credit de 88.000 de franci elvețieni, pe care trebuie să-l achite până în anul 2050.

Potrivit presei, la o zi după ce s-a aflat că Valer Kovacs a fost dat afară din poliție, canalul său de Youtube a fost luat cu asalt de susținători, înregistrând peste 320.000 de vizualizări și aducându-i un câștig de aproape 600 de dolari, potrivit platformei Social Blade (la o medie CPM pentru România de 1,81). Suma este echivalentă cu salariul primit de Kovacs de la MAI, pe jumătate de lună. Doar din YouTube, câștigurile polițistului au depășit 1.000 de dolari, în ultimele 30 de zile, potrivit aceleiași surse (sumele sunt aproximative și asupra lor pot fi aplicate taxe și comisioane).

În concluzie, Valer Kovacs este un personaj foarte controversat în peisajul social și politic din România. Controversele legate conflictele cu superiorii și asocierea cu figuri politice din zona extremei drepte îl fac să fie o figură polarizantă, iar tocmai acest lucru pare a-i fi motivat pe liderii AUR să îl propună pentru o asemenea funcție.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: