VIDEO Ciolacu: Celebra ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu este o ordonanţă a austerităţii!

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat miercuri că ”celebra ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare nu este o ordonanţă a austerităţii”. El s-a referit la facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, şi pentru persoane fizice, la faptul că Guvernul vizează şi susţinerea investiţiilor autorităţilor publice locale. De asemenea, a subliniat că Executivul vrea şi eficientizarea cheltuielilor publice. ”Deşi este un an electoral, eu şi Guvernul României nu putem să asistăm cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile”, a ţinut să sublinieze Ciolacu.

”Trecem la celebra ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare şi aş dori să spune foarte clar: nu este o ordonanţă a austerităţii! În primul rând, introducem facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, dar şi pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiţii privind plata datoriilor. În premieră, venim şi cu bonificaţii pentru contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect şi cu mediul de afaceri şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat şeful Executivului.

El a subliniat că o altă prioritate a ordonanţei este susţinerea investiţiilor autorităţilor publice locale.

”Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-şi asigura finanţările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor pentru unităţi administrativ-teritoriale de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar şi metrou, le permitem contracte adiţionale ce includ finanţare prin euroobligaţiuni verzi”, a explicat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că Executivul doreşte şi eficientizarea cheltuielilor publice.

”Deşi este un an electoral, eu şi Guvernul României nu putem să asistăm cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai mult, responsabilitatea şi decenţa în administrarea banilor ţării nu face rău nimănui. Cred că este o dovadă de decenţă, nicidecum o apocalipsă!”, a conchis prim-ministrul.

Ministerul Finanţelor a făcut public marţi proiectul de OUG referitor la facilităţile fiscale la plata datoriilor către bugetul de stat şi bonificaţia de 3% pentru contribuabilii care îşi plătesc la timp taxele, creanţele bugetare neîncasate la termen find estimate la 71,8 miliarde de lei. MF mizează pe faptul că va fi încasată suplimentar la bugetul general consolidat suma de aproximativ 9 miliarde de lei, din care se scade impactul bonificaţiei, evaluat la 1,1 miliarde de lei, rezultând un impact net al măsurii de acordare a facilităţilor fiscale de 7,9 miliarde de lei. Documentul propune, între altele, anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF, în anumite condiţii, cererea urmând să fie depusă şi, implicit, datoriile să fie achitate, până în 25 noiembrie.

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă privind amnistia pentru firme şi persoane fizice.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicat marţi în consultare de Ministerul Finanţelor.

Conform proiectului, persoanele fizice care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la 31 august 2024 ar putea beneficia de anularea unei părţi din acestea, precum şi de anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data menţionată.

Executivul are pe agendă proiectul de lege pentru modificarea şi completarea literei B din anexa nr. 2 la Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public, în vederea transpunerii unor directive europene.

Guvernul are în vedere şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici la mai multe obiective de investiţii printre care: „Restaurarea şi renaturarea zonei de bifurcaţie a braţului Bala pentru asigurarea condiţiilor de navigaţie şi de protecţie a mediului pe Dunăre”, „Nod rutier A3 (km 39+940) – DN 1P (Spinuş)”, judeţul Bihor, „Nod rutier A1 (km 326+155) – DJ 704 (Cugir)”, judeţul Alba, „Nod rutier A1 (km 528+509) – DJ 682G (Cruceni)”, judeţul Arad, precum şi „Remodelarea, consolidarea şi supraetajarea sălii Omnia pentru conversia în Centrul Naţional al Dansului Bucureşti”.

Pe ordinea de zi a şedinţei se mai află aprobarea nivelului cotizaţiilor şi taxei pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2024, precum şi acceptarea de către statul român a donaţiei unor bunuri mobile, ca operaţiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc şi darea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a acestor bunuri.

De asemenea, Executivul urmează să modifice şi completeze Hotărârea Guvernului nr. 616/2015 privind aprobarea finanţării din bugetul Fondului pentru mediu a acţiunilor multianuale necesare programului „Colectarea, prelucrarea şi crearea de mecanisme şi instrumente de promovare a datelor şi informaţiilor necesare întocmirii rapoartelor către Comisia Europeană, Agenţia Europeană de Mediu şi Secretariatele Convenţiilor internaţionale din domeniul protecţiei mediului”, desfăşurat în perioada 2015 – 2025.

Guvernul mai are pe agendă recunoaşterea Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” ca fiind de utilitate publică.

Executivul urmează să aprobe modificarea repartizării sumelor corespunzătoare cotei prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici.

Conform proiectului de hotărâre, este vorba despre suma de 308.442.366,24 lei, care va fi repartizată, în acest sens, bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale respective.

Guvernul mai are pe ordinea de zi aprobarea finanţării proiectelor de reabilitare şi/sau extindere a reţelei naţionale de transport al gazelor naturale aparţinând Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – SA, precum şi modificarea şi completarea Regulamentului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

Executivul are în analiză, în şedinţa de miercuri, proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii, a celui privind modificarea şi completarea Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Pe ordinea de zi se află şi mai multe memorandumuri, printre care cele referitoare la aprobarea transmiterii către statele terţe a proiectului de text cadru pentru iniţierea negocierilor în vederea modificării Acordurilor bilaterale de scutire de vize pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu/oficiale, pe care România le are încheiate cu anumite state terţe, respectiv pentru convenirea altor facilităţi în materie de vize, la încheierea Parteneriatului Cadru privind Protecţia Copilului (CPCP) între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, precum şi la aprobarea poziţiei României în legătură cu propunerea de modificare a Statutului Băncii Europene de Investiţii, în conformitate cu Articolul 308 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene.

Citeste mai mult aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: