VIDEO Președintele ANRE: „Facturile la energie vor rămâne sub control”. Ce spune despre îngrijorările experților

sursa: facebook

În contextul îngrijorărilor privind posibilele creșteri ale facturilor la energie electrică și gaze naturale, George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a oferit asigurări că românii sunt protejați de majorările de prețuri datorită Ordonanței de Urgență 27.

„Am văzut în anumite piețe pe care se tranzacționează energia electrică o creștere pe anumite intervale orare a prețului. Lucrul acesta poate indica un semnal de creștere de preț, creștere de preț care să afecteze și consumatorii casnici. Știm bine și la dumneavoastră în emisiune am explicat în detaliu cum acționează ordonanța 27 care plafonează prețul la energie electrică și la gaze naturale. Și telespectatorii dumneavoastră trebuie să știe faptul că până la 31 martie, această ordonanță de urgență vine ca o umbrelă care protejează consumatorul casnic și non-casnic de energie electrică și de gaze naturale, de orice fel de creștere de preț. Atunci când prețul se diminuează, clientul final beneficiază de cel mai mic preț dintre prețul plafonat sau prețul pieței. Deci pragul este pus doar la limita superioară. La limita inferioară nu există niciun prag”, a explicat Niculescu.

Niculescu spune că deși există fluctuații de preț pe piețele de tranzacționare, acestea nu vor afecta facturile consumatorilor casnici și non-casnici.

„Dacă prețul energiei scade, consumatorul primește o factură mai mică. Dacă prețul energiei crește, cum am văzut în perioada iulie că pe piața spot prețul a crescut, nu se întâmplă nimic pentru consumator. Acestea sunt situații punctuale când prețul energiei electrice pe anumit interval orar, repet, doar atunci când consumul este mai mare decât producția și lucrul acesta se întâmplă tradițional, în orele de seară, când a fost foarte cald afară, când oamenii au intrat în casă, când au dat drumul la aere condiționate ca să își răcească locuințele, s-a înregistrat un consum mare de energie și pe fondul producției mici, pentru că seara nu avem solar, vântul nu prea a bătut și am văzut cu toții că seceta n-a afectat doar domeniul agriculturii, ci poate afecta și producția de energie electrică, turbinând mai puțină apă, vedem că suntem nevoiți să importăm mai mult și atunci când importăm mai multă, energie aceea este mai scumpă”, spune George Niculescu.

El a subliniat că România este aliniată cu alte țări din regiune în ceea ce privește prețurile la energie și că specialiștii din domeniul energetic au gestionat cu succes provocările, asigurându-se că nu vom rămâne fără gaze naturale, chiar și în sezonul rece.

„Dacă calculăm media lunară a energiei electrice tranzacționate pe piețele spot, vedem că suntem oarecum aliniați cu toate țările din zonă, pentru că nu este un fenomen cu care se confruntă doar țara noastră, vedem că suntem în media țărilor din regiune. Bulgaria are un preț asemănător cu prețul energiei care se tranzacționează în România, Ungaria de asemenea, variațiile sunt foarte mici, de câteva procente. Repet, însă aceste fluctuații de preț superioare nu afectează facturile consumatorilor casnici și non-casnici. Foarte important și non-casnici, pentru că România trebuie să-și mențină competitivitatea pe piețele europene, în contextul în care criza energetică a lovit pe toată lumea, nu doar România, a explicat președintele ANRE.

Niculescu rămâne încrezător că măsurile actuale sunt suficiente pentru a proteja consumatorii și pentru a menține competitivitatea României pe piețele europene în contextul crizei energetice.

„Sfaturile experților sau semnalele de alarmă pe care le trag experții în această perioadă sunt asemănătoare cu semnalele de alarmă pe care le trag în perioada iernii și vom vedea, odată cu scăderea temperaturilor și cu intrarea în sezonul de iarnă, că vom avea păreri ale unor experți care vor spune că în decursul sezonului rece, vom avea, de asemenea, niște prețuri foarte mari la energie electrică și la gaze naturale sau chiar mai rău, că vom rămâne fără gaze.

Am încercat în această perioadă și când am fost secretar de stat la Ministerul Energiei și de când sunt președinte al Autorității de Reglementare în Domeniu Energiei să înțeleg care este motivul pentru care punem la îndoială capacitatea sistemului energetic de a furniza energie electrică și gaze naturale în condiții de siguranță consumatorilor. Nu am rămas în nicio iarnă fără gaze naturale. Vedem că deja avem depozitele de gaze naturale acum când vorbim umplute cu peste 90% deci un grad de umplere fără precedent. Există cantități și volume de gaze naturale disponibile în așa fel încât să facem față provocărilor care vor veni iarna viitoare și în calitate de președinte al comandamentului de iarnă pentru două ierni la rând, am văzut că  specialiștii din sistemul energetic și cei care gestionează atât transportul de energie electrică, cât și transportul de gaze naturale, acești specialiști au făcut față întotdeauna provocărilor.

Deci ne bazăm pe niște specialiști care într-adevăr înțeleg sistemul energetic și capacitatea de reacție este una foarte rapidă. Oricând se intervine și evident că nu există domeniu fără probleme, nu există domeniu în care să nu apară probleme. Important este când aceste probleme apar, să avem capacitatea rapidă de a reacționa și de a le corecta în așa fel încât dumneavoastră, telespectatorii consumatorii, să nu aibă de suferit”, a concluzionat Niculescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: