VIDEO „Rușii testează”. Fragmente de dronă rusească, găsite în apropiere de Periprava, județul Tulcea

FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, luni, că o echipă de specialiști ai Armatei, SRI și MAI a găsit resturile unei drone din Rusia lângă Periprava, în județul Tulcea. Reacția vine după ce, duminică, Rusia a atacat Ucraina la graniţa cu România, două aeronave F-16 au monitorizat situația și au observat o dronă care a intrat în spațiul nostru, apoi a părăsit teritoriul, spre Ucraina.

„Rușii testează”, este de părere analistul militar Aurel Cazacu, referitor la acest incident. Cazacu a declarat, luni, în emisiunea Puterea Știrilor, că „trebuie să fim foarte atenți” pentru că rușii nu trebuie să își dea seama ce avem pentru contracararea unor astfel de drone. Mai mult, potrivit analistului miliar, specialiștii români trebuie să ia măsuri pentru creșterea încrederii populației în sistemele de anihilare a dronelor.

„Eu cred că rușii testează. Dacă li se reproșează faptul că ne-au atacat, ei nu vor recunoaște, spun că <<nu>>, ș.a.m.d. Dar în urma unor astfel de acțiuni, eu zic că noi avem specialiști buni și noi, împreună cu cei de la NATO, trebuie să fim foarte atenți, pentru că ei nu trebuie să își dea seama ce avem noi în spate pentru contracararea unor astfel de drone. Este foarte important acest lucru. De asemenea, în astfel de acțiuni, specialiștii noștri trebuie să ia măsuri și pentru creșterea încrederii populației în sistemele de anihilare a dronelor. Să știți că sunt acolo niște probleme și de natură legislativă ș.a.m.d, cu dronele care n-au pilot. Deci trebuie rezolvate toate aceste probleme și populația trebuie să capete încredere. Într-un conflict, inamicul se testează în funcție de capacitatea lui de a putea să contracareze astfel de acțiuni. În funcție de ceea ce noi facem, specialiștii ruși iau niște măsuri pentru ca atunci când vor dori să atace să poată să atace și să nu fie distruse dronele.

De asemenea, toate aceste acțiuni ale rușilor creează o stare de stres din toate punctele de vedere, pentru că noi, aici aflați la granița NATO, raportăm la Bruxelles, raportăm la specialiștii NATO din România, Statul Major ia anumite măsuri ș.a.m.d. și se va vedea dacă noi avem scăpări din punct de vedere al modului de acționare, dacă noi acționăm concertat, dacă noi suntem exact pe partea de contracarare a acțiunilor ș.a.m.d. Este un lucru foarte important din acest sens”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu, în direct la Puterea Știrilor.

„Răspunsul autorităților trebuie să fie mai prompt. Trebuie să avem grijă și să nu facem jocurile inamicului”

 

„Eu cred că ar trebui ca răspunsul autorităților să fie mai prompt, mai complex. Inamicul nu trebuie să își dea seama foarte clar ce elemente de contracarare avem noi, dar trebuie cât de cât să înțeleagă că facem parte din NATO, că sistemele cu care cooperăm sunt sisteme ale NATO de identificare și contracarare(…) De asemenea, cred că trebuie făcut mai mult pe linia explicațiilor date populației. Trebuie luate măsuri de prevenire. Nu trebuie să așteptăm să apară o astfel de acțiune, ci trebuie mers înainte și explicat populației, ca în caz de ceva, să acționeze și populația, dacă populația a aude un zgomot, dacă populația vede niște lumini pe cer ș.a.m.d. Ei trebuie să știe unde să sune, pe cine să informeze, cum să se aștepte, ce măsuri se iau în caz de trebuie să se ascundă și să vedem dacă avem aceste adăposturi, dacă avem asigurate locuri unde populația trebuie să fie ferită în caz că se întâmplă ceva.

Deci cred că s-au făcut destul de multe. Eu consider că la nivelul Ministerului Apărării și al Poliției de Frontieră avem specialiști foarte buni, dar trebuie făcute mai multe lucruri ca populația să stea mai liniștită. Contează foarte mult acest lucru și mai ales ca o anumită populație, și mai ales populația tânără, din aceste zone să nu spună că suntem descoperiți, că putem fi atacați, că sunt pericole și să plece din zonă(…) Aici este o problemă de înțelepciune, aici este o problemă în care noi, făcând parte dintr-o structură NATO, trebuie să avem grijă și să nu facem jocurile inamicului. Nu trebuie făcute greșeli”, a mai declarat analistul militar.

Duminică dimineață, Ministerul Apărării Naționale a confirmat că cel puțin două dintre dronele cu care Rusia a atacat Ucraina sâmbătă spre duminică au ajuns în spațiul aerian românesc, în cazul uneia dintre ele fiind „indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită”.

Bucureștiul a reacționat oficial prin Ministerul Afacerilor Externe, care a cerut respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale.

Nu este primul incident cu drone Shahed în spațiul aerian al României

Un incident similar a avut loc în urmă cu o lună și jumătate, când ucrainenii au spus că trei drone rusești „au trecut granița în România” în timpul unui atac.

Atunci au fost găsite în județul Tulcea resturi dintr-o dronă rusească.

Bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite în septembrie 2023, în zona Plauru din județul Tulcea, tot după un atac rusesc.

Atunci, autoritățile române au informat despre incident după mai multe declarații care infirmau faptul că vehicule aeriene fără pilot ar fi ajuns pe teritoriul țării noastre.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: