VIDEO Ce post de comisar european primește România. Radu Oprea: „Noi am fost prietenii Coeziunii”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat, pentru PS News, cât de important este portofoliul pe Coeziune, pentru România, deoarece fodurile de coeziune au făcut ca țara noastră să depășească state precum Grecia sau Ungaria.

Întrebat dacă România ar putea totuși beneficia de un portofoliu legat de Economie, la Comisia Europeană, ministrul Oprea spune că este posibil deoarece sunt multe portofolii legate de Economie.

„Noi am trimis nume de oameni foarte bine pregătiți care pot face față, prin CV-ul pe care îl au, unui minister cu influențe economice. Să știți că au fost foarte multe portofolii legate de economie în vechiul mandat. Așa, rapid, pot spune ca sunt cel puțin șase: cei doi vicepreședinți executivi care aveau impact direct. Când noi, miniștrii Economiei mergeam la Bruxelles, comisarul nostru era Thierry Breton. În același timp era comisarul pentru Economie din partea Italiei. Sunt apoi toate celelalte care au bugete ce răspund nevoilor economice. În UE, așa cum a fost construită vechea Comisie Europeană, erau cel puțin șase domenii legate de Economie.

Noi am fost prietenii Coeziunii. Dacă ne uităm la PIB per capital suntem lângă Polonia. Am depășit Ungaria. Am depășit Grecia de mult

„Coeziunea este importantă. Noi am fost prietenii Coeziunii. De ce? Pentru că aceasta a fost prioritatea României, fondurile de coeziune fiind foarte importante. Dacă ne uităm la PIB per capital veți vedea că suntem lângă Polonia, că am depășit Ungaria, am depășit Grecia de mult. Faptul acesta se datorează în primul rând gestionării fondurilor europene”, punctează Radu Oprea.

La rândul său, europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat marți, 10 septembrie, la B1TV, că portofoliul de comisar european pe care îl va ocupa Roxana Mînzatu nu va fi precum cel de Coeziune, ci unul „care poate permite unui comisar activ să aibă rezultate pentru propria țară”. Eurodeputatul a adăugat că formarea viitoarei Comisii Europene provoacă divergențe și controverse la Bruxelles din mai multe motive.

„Sunt anumite tensiuni aici, la Bruxelles, trebuie să vă spun. Faptul că o persoană extremistă sau considerată extremistă ar putea să devină vicepreședinte executiv al Comisiei Europene generează probleme, faptul că nu se respectă egalitatea de gen cu adevărat la nivelul Comisiei Europene generează anumite frustrări, de asemenea. În ceea ce înseamnă repartizarea portofoliilor, dacă acest lucru nu va fi făcut așa cum se așteaptă statele membre, și acolo pot apărea tot felul de tensiuni”, a precizat Victor Negrescu.

Comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe?

Politico a scris că Roxana Mînzatu va ocupa cel mai probabil portofoliul de Comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe. Totuși, o alternativă ar putea fi un portofoliu antreprenorial sau economic, a precizat sursa citată. Inițial, Politico a scris că o variantă pentru Roxana Mînzatu este portofoliul Coeziune, dar acest lucru nu mai este de actualitate, în acest moment.

Ultimele aranjamente la Bruxelles

Potrivit informațiilor din Politico, francezul Thierry Breton ar putea fi noul vicepreședinte executiv pentru industrie și autonomie strategică. Italianul Raffaele Fitto ar putea fi vicepreședinte executiv pentru Coeziune, economie și recuperare post-pandemie, un post important pentru guvernul Giorgiei Meloni.
Extinderea nu va ajunge la Ungaria, așa cum și-ar fi dorit, în schimb ar putea fi atribuită lui Valdis Dombrovskis, letonul care ar putea fi vicepreședinte executiv pentru extindere și reconstrucția Ucrainei. În schimb, Budapesta ar putea fi pedepsită, Politico vehiculând că Oliver Varhelyi, care este destul de controversat la Bruxelles, ar putea primi portofoliul multilingvismului, al educației și sportului.

Spania ar putea primi tranziția ecologică și digitală, Austria – serviciile financiare, Cehia – energia, clima ar putea merge la Danemarca, tehnologia la Finlanda, transporturile la Grecia, apărarea la Lituania, agricultura la Luxemburg, comerțul la Olanda și bugetul la Polonia, printre altele, mai scrie Politico.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: