Ministrul israelian al apărării spune că aripa militară a grupării Hamas „nu mai există” în Fâşia Gaza

Sursa foto: Facebook/ Yoav Gallant

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că „Hamas, ca formaţiune militară, nu mai există” în Gaza, iar armata israeliană duce acum un război de gherilă pentru a-i vâna pe teroriştii izolaţi. Potrivit ministrului apărării, care adesea se situează pe alte poziţii decât premierul Benjamin Netanyahu, un acord de armistiţiu în Gaza între Israel şi Hamas care să permită eliberarea ostaticilor deţinuţi în acest teritoriu palestinian ar fi o „oportunitate strategică” pentru Israel, relatează AFP.

Aducerea înapoi a ostaticilor „este lucrul corect de făcut, nu este doar unul dintre obiectivele războiului, ci reflectă şi valorile noastre”, a declarat luni Yoav Gallant într-o discuţie cu jurnaliştii.

„Ajungerea la (un astfel de) acord este, de asemenea, o oportunitate strategică care ne oferă o probabilitate ridicată de a schimba situaţia de securitate pe toate fronturile”, a adăugat Gallant.

În opinia sa, operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au creat „condiţiile necesare” pe teren pentru un acord de încetare a focului.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas „ca formaţiune militară, nu mai există” în  Fâşia Gaza, a anunţat ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, după mai bine de unsprezece luni de război. „Hamas duce acum un război de gherilă şi noi continuăm să luptăm împotriva teroriştilor Hamas şi să vânăm liderii mişcării”, a adăugat Gallant.

Ministrul consideră că „Israelul ar trebui să încheie un acord care să permită o pauză de şase săptămâni (în lupte) şi întoarcerea ostaticilor” (aluzie la prima etapă a planului de încetare permanentă a focului propus de preşedintele Joe Biden).

Aceste declaraţii intervin într-un moment în care Statele Unite intensifică presiunile asupra Israelului şi mişcării islamiste palestiniene Hamas pentru a se pune de acord asupra termenilor unui armistiţiu care ar aduce un răgaz palestinienilor din Fâşia Gaza, devastaţi de campania militară lansată de Israel ca represalii la atacul sângeros al comandourilor Hamas din 7 octombrie, în care 251 de persoane au fost luate ostatice.

De luni de zile, Statele Unite colaborează cu Qatarul şi Egiptul pentru a media o încetare a focului în Gaza, cu eliberarea ostaticilor în schimbul deţinuţilor palestinieni din Israel.

De la sfârşitul lunii august, perspectiva unui acord bazat pe planul în trei etape propus la sfârşitul lunii mai de preşedintele american Joe Biden şi susţinut în iunie de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU a scăzut, deoarece Hamas şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-au acuzat reciproc de obstrucţionarea acestor negocieri indirecte.

Poziţia lui Netanyahu cu privire la negocieri, care vrea menţinerea unei forţe în coridorul Philadelphi de la graniţa cu Egiptul, a frustrat aliaţii, inclusiv Statele Unite, şi a adâncit ruptura cu propriul său ministru al apărării, Yoav Gallant.
Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: