Medicii din Italia cer să fie apărați de armată, după ce în mai multe cazuri au fost atacați în spitale de pacienți

Sursa foto: Pexels

Guvernul Italiei a primit marți apeluri din partea medicilor pentru a trimite armata să protejeze spitalele publice, după o serie de atacuri împotriva angajaților din domeniul sănătății, care spun că nu sunt doar suprasolicitați și plătiți prost, ci se află și în pericol fizic.

Săptămâna trecută, în orașul Foggia, din sudul orașului, o echipă de medici și asistente au declarat că au fost nevoiți să se baricadeze într-o cameră pentru a fugi de rudele și prietenii supărați ai unei tinere care a murit în timpul unei intervenții chirurgicale, conform Reuters.

Familia ei a dat vina pe personalul spitalului pentru moartea ei, potrivit presei italiene. Un oficial al spitalului a spus că clinica și sistemul judiciar investighează decesul.

Imagini cu unii dintre membrii personalului spitalului împingând o canapea și o comodă pentru a bloca o ușă au fost difuzate pe scară largă pe rețelele de socializare și site-urile de știri.

Două agresiuni au avut loc de atunci în același spital, un pacient de 18 ani care a atacat trei asistente de la camera de urgență duminică seara, iar fiul unui pacient a lovit luni două asistente și un agent de securitate, au declarat poliția și personalul.

Vrem toleranță zero în spitale… Vrem ca armata să informeze atât cetățenii, cât și medicii că sunt protejați”, a declarat Barbara Mangiacavalli, șefa federației naționale a asistenților medicali, citată de cotidianul Il Messaggero.

Filippo Anelli, președintele Federației Naționale a Medicilor din Italia, a susținut apelul pentru protecția armatei și i-a cerut premierului Giorgia Meloni să utilizeze fondurile UE post-COVID pentru a îmbunătăți securitatea spitalelor.

Sindicatele medicilor din spitale plănuiesc să protesteze împotriva atacurilor din Foggia din 16 septembrie. Potrivit Ministerului Sănătăţii, au fost peste 16.000 de atacuri asupra lucrătorilor din domeniul sănătăţii anul trecut.

Ministrul Sănătăţii, Orazio Schillaci, a numit recenta serie de incidente „ruşinoasă”, în timp ce adjunctul său Marcello Gemmato a spus că astfel de crime nu vor rămâne nepedepsite.

Un senator din partidul „Frații Italiei”, Ignazio Zullo, a propus o lege care să excludă de la tratamentul spitalicesc gratuit persoanele care agresează personalul medical, pe o perioadă de trei ani, câștigând sprijinul unor asociații de medici.

La fel ca și alte țări europene, Italia se confruntă cu o criză în serviciul său național de sănătate, cu o lipsă de personal exacerbată de condiții de muncă stresante, salarii mici și constrângeri ale cheltuielilor publice.

Violența este una dintre principalele cauze care îi fac pe oameni să decidă să părăsească profesia de medic și asistența medicală”, a declarat Delia Epifani, șefa sindicatului medicilor italieni SMI din Puglia, regiunea care cuprinde Foggia.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: