SUA, amenințate de un ”shutdown” chiar înainte de alegeri

Sursa foto: Pexels

Amenințarea unei paralizii a statului federal reapare în Statele Unite cu două luni înaintea alegerilor, după ce un vot prevăzut miercuri în Congres a fost amânat din cauza lipsei unei majorități suficiente a republicanilor, care se sfâșie în această problemă, relatează AFP.

”Vom lucra la acest subiect tot weekendul”, a anunțat odată cu această amânare, președintele republican al Camerri Reprezentanților Mike Johnson.

El se confruntă cu o frondă în tabăra sa, care nu vrea ca limita bugetului să fie depășită din nou și dorește o mai mare rigoare fiscală, scrie News.ro.Mike Johnson nu a reușit să obțină susținerea unei majorități suficiente în tabăra sa pentru a ajuta opoziția democrată cu această prelungire a bugetului cu încă șase luni.

Bugetul din 2025 urmează să fie adoptat de Congres până la sfârșitul lui septembrie – sfârșitul exercițiului fiscal -, pentru ca toate serviciile să rămână finanțate.

Altfel va avea loc un ”shutdown”, adică, între altele, milioane de funcționari intră în șomaj tehnic, anumite ajutoare alimentare sunt suspendate, iar traficul aerian este perturbat.

Alt text legislativ a fost anexat bugetului la presiunile lui Donald Trump.

El cere ca alegătorii să prezinte o probă a cetățeniei la înscrierea pe listele electorale în alegerile federale.

”Eu voi provoca un «shutdown» al Guvernului într-o clipă (…), dacă ei nu o înscriu în proiectul de lege”, a amenințat fostul președinte, care are o influență imensă asupra grupului republicanilor din Camera Reprezentanților și care continuă să susțină – fără vreo probă – că a fost furat printr-o ”fraudă” în alegherile din 2020.

Administrația Biden se opune acestui text și subliniază că votul celor care nu sunt cetățeni americani este deja ilegal și că nu există nicio probă care să arate că migranți fără acte votează în alegeri.

Cel puțin zece republicani s-au pronunțat împotriva acestei propuneri, prezentate miercuri.

Or această majoritate are o  marjă de doar patru voturi pentru a adopta un text fără voturile opoziției.

În Senat, democrații, care sunt majoritari, vor să dea un ultimatum republicanilor din Camera Reprezentanților – fie adoptă un text care să amâne data-limită până la sfârșitul anului, fie provoacă un ”shutdown”.

Cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor – în care este reînnoită întreaga Cameră a Reprezentanților -, unii republicani care se află într-o situație dificilă sunt îngrijorați de această perspectivă prea puțin populară, care le-ar putea amenința șansele de a fi realeși.

Mike Johnson a avertizat, la rândul său, că nu are niciun ”plan B” în cazul unui eșec.

El speră să fie reales în noiembrie și ar putea încerca mai degrabă să găsească o portiță de ieșire decât să riște un vot ratat.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: