Locuințe multe, asigurări puține. Inundațiile lovesc în gospodării fără asigurare

Sursa foto: Facebook/ România Actualităţi

Ciclonul Boris a provocat distrugeri masive în mai multe localități din România, lăsând în urmă oameni care și-au pierdut agoniseala de-o viață în doar câteva ore. Viiturile au măturat totul în cale, distrugând case și bunuri.

În fața unor asemenea dezastre, este esențial să discutăm mai mult despre importanța asigurării locuințelor. Legea prevede că fiecare casă din România ar trebui să fie protejată printr-o asigurare PAID, care acoperă riscuri de bază, precum inundațiile, cutremurele și alunecările de teren, însă, din păcate, mulți proprietari nu iau în serios această obligație.

Doar în ultimele ore, ciclonul Boris a afectat 28 de localități din 7 județe – Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui. În urma fenomenelor extreme, s-a intervenit pentru salvarea a 320 de persoane, iar peste 5.000 de gospodării au fost afectate, parțial sau total, de viituri și inundații.

Nu mai puțin de 15.000 de persoane au avut de suferit din cauza dezastrului, iar multe dintre ele și-au pierdut casele sau bunurile.

Câte asigurări obligatorii există în România

Ne întoarcem puțin în timp și analizăm situația din 2023. La începutul anului trecut, aveam 1,84 milioane de polițe active, iar până la sfârșitul lui 2023 am ajuns la 2,04 milioane.

Vorbim despre o creștere de 10,87%. Anul acesta am început cu 2,04 milioane de polițe, iar la sfârșitul lunii august am ajuns la 2,25 milioane, ceea ce înseamnă o creștere de 12,5%. Este mult sau puțin?

Dacă ne raportăm la numărul total de locuințe din România, aproximativ 9,5 milioane, putem spune că doar puțîn peste 23% dintre acestea au o asigurare în caz de dezastre naturale.

Situația asigurărilor în județele afectate recent de inundații arată cât de puține locuințe sunt protejate prin polițe obligatorii. În afară de județul Timiș, unde cifrele sunt mai încurajatoare, în celelalte județe vedem că, în medie, doar 2 locuințe din 10 sunt asigurate.

De exemplu, în Argeș și Bacău, mai puțîn de 20% din locuințe au asigurare obligatorie, iar în Vaslui, unde doar 12% dintre case sunt protejate, situația este chiar mai gravă.

Cu un procent de 34,73%, Timiș stă cel mai bine la acest capitol, dar chiar și aici mai este loc de îmbunătățiri.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: