Austria lovită de ninsori grele și abundente la mijloc de septembrie. Experții spun că situația e fără precedent

Sursa foto: Pixabay

Ciclonul Boris a schimbat dramatic vremea în Austria – a provocat inundații similare cu cele din România, Cehia sau Polonia, iar în zonele montane vremea s-a transformat brusc într-una de iarnă, cu zăpadă din abundență și vânt puternic. În Austria a nins ca în toiul iernii, iar zăpada a luat prin surprindere atât autoritățile, cât și pe localnici. 

Zăpada cade în Austria și la altitudini mici – la 700 de metri – iar până luni e de așteptat doi metri de nea să se așterne la aceste altitudini, arată Observator News.

„Deși căderi de zăpadă ocazionale la altitudini mari nu sunt neobișnuite în septembrie, acest nivel al furtunii e ceva ce n-am mai văzut de mulți ani și se va încheia cu un record de cantități de zăpadă în unele părți ale Austriei”, a declarat expertul meteorolog Fraser Wilkin.

ustria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părți, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depășite în doar câteva zile”.

Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.

Sunt posibile, de asemenea, inundații și alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt așteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.

Ploi torențiale continue sunt așteptate și peste graniță, în land-ul german Bavaria.

Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca și în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Austria că este în vigoare o alertă cod roșu de vreme nefavorabilă.

„Din cauza căderilor masive de zăpadă din zona montană și a ploilor abundente din restul țării, există riscul apariției de inundații și alunecări de teren.

De asemenea, se înregistrează perturbări semnificative ale traficului feroviar și rutier, precum și evacuări ale populației din zonele afectate”, transmite MAE.

Autoritățile austriece recomandă evitarea deplasărilor neesențiale și cooperarea cu autoritățile locale, în caz de situații de urgență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena : +4369911726027 și Consulatului General al României la Salzburg: +436765568898.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: