Lovitura de stat din Niger, posibilă amenințare pentru centralele nucleare franceze

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lovitura de stat din Niger a provocat îngrijorări legate de faptul că țara vest-africană ar putea reduce exporturile de uraniu, blocând, eventual, producția de energie nucleară în Franța și nu numai.

Însă, până în acest moment, diversificarea surselor și stocurile bine aprovizionate ar trebui să fie în măsură să atenueze orice întrerupere pe termen scurt, spun experții.

Ca urmare a unei politici de lungă durată, care datează de pe vremea președintelui Charles de Gaulle, Franța obține aproximativ 70 % din energia sa electrică din energie nucleară, mai mult decât orice altă țară. Franța este, de asemenea, cel mai mare exportator net de energie nucleară din lume, aducând peste 3 miliarde de euro pe an, scrie FRANCE 24.

Dar lovitura de stat militară de săptămâna trecută din Niger și rapoartele neconfirmate conform cărora țara intenționează să suspende livrările de uraniu către Franța au ridicat întrebări cu privire la rolul pe care industria ar trebui să îl joace în viitorul Franței.

Rapoartele i-au determinat pe unii politicieni francezi de opoziție să pună sub semnul întrebării rolul energiei nucleare în portofoliul energetic al Franței, în special având în vedere apelurile repetate ale președintelui francez Emmanuel Macron pentru „independența energetică”.

Potrivit Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE, Republica Niger și-a menținut în ultimul deceniu o cotă de piață cuprinsă între 4 și 6 % din comerțul mondial de uraniu. Dar, în ciuda cotei sale modeste de piață, țara a furnizat Franței aproximativ 18% din uraniu între 2005 și 2020.

Cei mai mari furnizori ai Franței, Kazahstan și Australia, au furnizat 20 și, respectiv, 19%, în timp ce livrările Uzbekistanului au fost în creștere în ultimii ani.

Această dependență de surse diverse este o piatră de temelie a strategiei de securitate energetică a companiei de stat Électricité de France (EDF), concepută pentru a se asigura că este capabilă să facă față unor șocuri majore de pe piață, cum ar fi o interdicție neașteptată a exportului de uraniu nigerian.

„Franța nu depinde de niciun site, companie sau țară pentru a asigura securitatea aprovizionării centralelor sale electrice”, a declarat un oficial guvernamental anonim pentru Politico la 31 iulie.

Agenția nucleară a UE, Euratom – care își procură un sfert din uraniu din Niger – a declarat, de asemenea, că nu este îngrijorată de faptul că lovitura de stat ar putea afecta producția de energie nucleară.

„În cazul în care importurile din Niger sunt reduse, nu există riscuri imediate pentru securitatea producției de energie nucleară pe termen scurt”, a declarat Euratom.

Comisia Europeană a declarat că blocul comunitar are „stocuri suficiente de uraniu pentru a atenua orice risc de aprovizionare pe termen scurt”.

Un alt factor care va contribui la atenuarea oricăror fluctuații sunt costurile relativ scăzute ale ciclului de combustibil (inclusiv pentru uraniu, îmbogățirea uraniului, conversia și fabricarea combustibilului) pentru producerea de energie nucleară. NEA estimează că uraniul reprezintă doar aproximativ 6% din costul energiei nucleare – o cifră eclipsată de cele 59% din costurile de investiție și 25% din costurile de operare și întreținere.

Posibila suspendare a livrărilor de uraniu către Franța ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Nigeria să poată înlocui în mod eficient cererea franceză fără a înregistra un declin economic accentuat – 33% din exporturile nigeriene sunt destinate Franței, dintre care aproape toate sunt combustibili radioactivi.

Cât de mult obține Nigerul – care, în ciuda rezervelor vaste de uraniu, rămâne radical subdezvoltată – din relația sa cu Franța a fost un punct de dispută încă de când țara a obținut independența oficială în 1960.

Președinții nigerieni succesivi au cerut mai mult de la Orano (fosta Areva), unul dintre producătorii de combustibil nuclear controlați de stat din Franța, în ceea ce privește garanțiile de siguranță pentru angajații nigerieni și prețuri mai mari pentru uraniu.

În prezent, aproape toți angajații Orano din Niger sunt recrutați la nivel local, dar compania deține în continuare o participație majoritară în compania de stat de tratare a uraniului, Somaïr.

În ciuda situației volatile, Orano a declarat pentru FRANCE 24 că își continuă activitatea în Niger și spune că monitorizează situația.

„Securitatea tuturor angajaților noștri din Niger și a siturilor noastre este monitorizată, iar compania rămâne în stare de alertă maximă”, a declarat un purtător de cuvânt al Orano pentru FRANCE 24.

Autor: Gregor Thompson. Sursa: france24.com.

Credit foto: Energy Transition.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: