Cei mai mulţi angajaţi în ONG-uri sunt femei. 39% dintre membri resimt un grad moderat de burnout

BUCURESTI - oameni - strazi
Sursa foto: Inquam / George Călin

ONG-urile care au angajaţi constituie o minoritate. Cei mai mulţi angajaţi din ONG-uri au vârsta până în 44 de ani, iar femeile predomină în majoritatea domeniilor ONG, potrivit Barometrul Liderilor ONG 2023 (BLO 2023) – sondaj parte a studiului Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile despre sectorul neguvernamental. De asemenea, majoritatea angajaţilor au studii universitare de masterat sau doctorat. 39% din angajaţi şi voluntari resimt un grad moderat de burnout.

Conform studiului „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendinţe, provocări”, peste 80% dintre angajaţii din sector sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de viaţa lor, iar peste 60% sunt mulţumiţi de veniturile lor, conform Barometrului Membrilor, Angajaţilor şi Voluntarilor ONG 2023 (BMO 2023) – sondaj care, de asemenea, face parte din studiul FDSC. Peste 70% dintre participanţi ar vrea să-şi petreacă restul carierei în cadrul organizaţiei în care îşi desfăşoară activitatea.

În raport cu salariul mediu net lunar, angajaţii din ONG sunt la un nivel inferior. Comparând cu datele INS pentru 1994-2022, reiese că între 2006-2012 salariile din ONG-uri s-au plasat peste mediile naţionale, dar creşterea economică a condus la salarii medii practic egale cu media naţională în 2013, mai mici în 2014-2015, iar începând cu 2016 salariile din ONG-uri au fost cu ⅙ – ⅕ mai mici decât salariul mediu national net. Diferenţele dintre domenii nu sunt foarte mari, dar sunt trei care raportează sistematic salarii mai mici: sport, social/caritabil, cultură/artă.

Aproximativ 27% dintre respondenţi lucrează 40 de ore/ săptămână, iar 54% mai puţin de 40 de ore. Peste 50% dintre angajaţii din sector au două sau mai multe locuri de muncă având în vedere specificul activităţilor desfăşurate şi faptul că majoritatea organizaţiilor lucrează pe bază de proiecte.

În jurul a 60% dintre angajaţi spun că lucrează şi în afara sectorului ONG şi având multe ore lucrate zilnic/ săptămânal şi salarii mici, angajaţii din ONG-uri sunt predispuşi epuizării. De altfel, 46% dintre angajaţi au afimat că resimt un grad ridicat sau foarte ridicat de epuizare şi 39% resimt un grad moderat de burnout.

Participarea cetaţenilor: 1 din 3 români interacţionează cu un ONG.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL