Incendiu la Parlament. Președintele Camerei Deputaților povestește cum s-a întâmplat totul

Foto PS News

Un incendiu a avut loc marți la prânz la Palatul Parlamentului, într-un magazin de suveniruri aflat în zona de intrare a vizitatorilor de la Camera Deputaților. Un bărbat a aruncat cu o substanță inflamabilă. Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate.

Președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, a relatat pentru PS News firul evenimentelor oferind detalii despre momentul în care a fost surprins de acest eveniment. De la Daniel Suciu aflăm detalii despre elementele de securitate și despre posibile măsuri care pot fi luate în urma acestui acest grav incident.

„Eu, la ora 14:30 aveam stabilită o întâlnire cu o doamnă ambasador, acreditată în România. La ora 13:07 dispeceratul care monitorizează toate camerele din această clădire a primit alarma de incendiu. Da, cred că în câteva minute am fost anunțat. Zona adiacentă de la S2 a fost evacuată. Incendiul a fost stins.

Întrebat de ce nu am fost anunțați și noi, jurnaliștii de la P1, deși la acest etaj fumul era consistent, președintele Camerei Deputaților a explicat de ce nu s-a impus evacuarea întregii clădiri.

„Deoarece se evaluează, în timp real, necesitatea, oportunitatea evacuări întregii clădiri. Dar, în câteva minute, acel incendiu a fost stins și focarul de incendiu a fost închis definitiv. Au fost evacuate doar persoanele de la S2, deci din proximitatea acelei zone. Plus lifturile din corpul B2 de pe acea parte. Nu s-a impus evacuarea întregii clădiri. N-aș putea să vă spun dacă mai erau parlamentari în clădire, probabil președinții de comisii care aveau ședințe.

Poate fi numit incidentul, o breșă de securitate?

„Vreau să fac neapărat mențiunea aceasta: acea zonă este zona pe unde intră în fiecare an în jur de 200.000-240.000 de turiști, de vizitatori ai clădirii. Acea persoană a incendiat ghișeul unde este magazinul de suveniruri care se află în reamenajare. Este zona de unde se achiziționează biletele și de unde oamenii așteaptă să fie preluați de către ghizi și să treacă. Este chiar înainte de filtru de securitate”.

Despre necesitatea instalării unui filtru de securitate chiar și în zona turistică exterioară, având în vedere gravul incident dar și traficul mare de persoane care intră în una dintre cele mai importante instituții ale Statului, Daniel Suciu a spus că se are în vedere acest lucru.

„Analizăm acum. Le-am cerut și colegilor de la Direcția de Afaceri Interne și celor care asigură paza să analizeze și această variantă, să instituim un filtru înainte de acea zonă comună de așteptare„.

În urma incendiului, o angajată a suferit un atac de panică. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu, a venit la ambulanţa chemată la fața locului, spunând că a vrut să se asigure că aceasta este în afara pericolului.

Conform Poliției Capitalei, aproximativ 300 de persoane au fost evacuate în urma incidentului.

Poliția Română a publicat fotografii cu suspectul – capturi din imaginile video surprinse de camerele de pe holul Parlamentului:

„Dacă îl observă cineva, recomandarea este să nu îl abordeze, ci să sesizeze Poliția!”, a transmis IGPR.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov spun că în urma incendiului au ars haine și elemente de birotică.

Incendiul s-a produs într-o încăpere pentru vizitatori, pe o suprafață de 30 metri pătrați. Au ars elemente textile și de birotică. În urma evenimentului nu sunt persoane rănite. Au intervenit forțele din cadrul Detașamentului de Pompieri Palatul Parlamentului. În momentul de față incendiul este lichidat”, conform ISU București-Ilfov.

Fapta pentru care este căutat incendiatorul: ,,Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: