Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani

Sursa foto: Unsplash

Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri. 

Oamenii își adună puterile și încearcă să-și curețe casele. Apele nu s-au retras complet, iar râurile din zonă sunt umflate și se pot produce noi inundații cel puțin până mâine, avertizează hidrologii.

Un cioban a fost salvat din mijlocul unul lac imens format în localitatea inundată Vameș. Doi tineri cu o barcă au ajuns până la el și l-au găsit izolat pe acoperișul unei barăci sâmbătă seară.

La patru zile de la inundații, apa nu s-a retras în totalitate. Drumul care leagă localitata Vameș de Tudor Vladimirescu este impracticabil, pentru că este parțial acoperit de apă. Drumul din localitatea Cudalbi a fost distrus după ce un pod a fost complet rupt de ape.

Localnicii, sleiți de puteri, nu contenesc să scoață noroi și lucruri distruse sperând că vor putea avea din nou o casa în care să poată locui.

În Galați și Vaslui a fost declarată stare de alertă și au fost aduse, deocamdată, 46 de cotainere oamenilor.

Raed Arafat, șeful DSU: „Starea de alerta înseamnă că pot să fac anumite lucruri, primarii, autoritățile locale, mult mai rapid și fară să respecte anumiți termini”.

În zonele inundate au fost aduși 1.000 de pompieri, inclusiv din vestul țării. Un elicopter Black Hawk a fost folosit pentru transportul unor stâlpi de electricitate, în locurile rămase fără curent. 2.000 de doze de vaccin antitetanos și vaccinuri contra hepatitei A au fost trimise în județul Galați. DSP evaluează calitatea apei din reţea şi din fântâni.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: