Peştele, tot mai rar în Delta Dunării. Pescarii sportivi: Ştiuca şi bibanul, foarte greu de prins

facebook / delta dunarii pentru toti
Sursa foto: Facebook / Delta Dunarii pentru toti

Pescarii sportivi reclamă scăderea accentuată a speciilor de ştiucă şi biban din Delta Dunării înregistrată în perioada 2019-2023 şi susţin că în acest context concursurile pe care le organizează în mediul natural în rezervaţie nu mai au ca obiect ştiuca, specie importantă din punct de vedere economic, ci avatul, o specie cu valoare scăzută.

Ei susţin că braconajul şi lipsa unui control eficient al autorităţilor în materie de pescuit sunt cauzele declinului sever al resursei piscicole.

Preşedintele clubului Delta Spinning din Tulcea, Leontin Rusu, a declarat pentru Agerpres că şalăul şi ştiuca trag tot mai rar în undiţele pescarilor care-i eliberează.

„Avem concursuri în care suntem obligaţi să prindem patru specii, să luăm bonusuri, ştiuca este cel mai greu de prins. (…) În anul 2019, am organizat o etapă de campionat naţional în Deltă, împreună cu Liga română de spinning, în care au punctat peste 2.000 de ştiuci. Au punctat, adică ştiucile mai mici erau eliberate. Estimativ, atunci s-au prins peste 5.000 de ştiuci, în două zile, de către 60 de echipe de pescari. Anul trecut, în două zile, au fost concursuri cu trei sau patru ştiuci prinse de 50 de echipe”, a menţionat Rusu.

La concursul organizat anul acesta, în urmă cu câteva luni, în Delta Dunării, pescarii sportivi au prins doar avat.

„Anul acesta, am avut un concurs şi am prins doar avat. O singură echipă a găsit nişte biban, că nici bibanul nu se mai prinde în Deltă”, a mai spus preşedintele clubului Delta Spinning.

Leontin Rusu a adăugat că pescarii sportivi sunt nemulţumiţi din cauză că, deşi eliberează capturile, ei sunt lăsaţi de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să-şi desfăşoare activitatea doar în anumite zone, în timp ce plasele de pescuit umplu Delta chiar şi în prohibiţie.

„Nu ştiu dacă acolo, la pescuitul comercial, este problema. Braconajul, curentul electric, monofilamentele sunt problemele. Şi acum sunt plase, în plină prohibiţie. Cât timp nu sunt mai mulţi oameni pentru control, nu se va întâmpla nimic”, a precizat Rusu.

În opinia lui, pescarii sportivi sunt de acord cu impunerea unei taxe pentru desfăşurarea activităţii în Deltă, dacă sumele strânse ar fi destinate exclusiv repopulării.

În Delta Dunării, pescuitul comercial şi sportiv/recreativ este interzis până pe data de 7 iunie, inclusiv, activitatea fiind permisă doar pe fluviu, pe segmentul care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv în golful Musura.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: