Știri din capitalele Europei, 13 februarie

BRUXELLES

Operațiunile din Antwerp, unul dintre cele mai mari porturi de containere din Europa, au fost grav afectate marți, în condițiile în care sute de fermieri au blocat drumurile din jur cu tractoarele  pentru a cere salarii și condiții de muncă mai bune.

Protestul vine în urma unui număr mare de acțiuni similare ale fermierilor din Franța, Belgia, Olanda și nu numai, în timp ce aceștia cer, de asemenea, reguli de mediu mai permisive și o mai bună protecție împotriva importurilor ieftine, relatează Reuters.

 

BERLIN

Înaltul oficial de securitate al Germaniei a declarat marți că își propune să faciliteze urmărirea finanțării extremiștilor de dreapta și intenționează să înființeze o „unitate de recunoaștere timpurie” pentru a detecta cât mai devreme posibil campaniile de dezinformare de extremă-dreapta și străine. Propunerile ministrului de Interne, Nancy Faeser, au fost făcute în urma unor proteste de amploare împotriva extremei-drepte în Germania în ultimele săptămâni. Ele reflectă îngrijorarea crescândă în urma unui raport potrivit căruia extremiștii s-au întâlnit pentru a discuta expulzarea a milioane de imigranți, inclusiv a unora cu cetățenie germană, la care au fost prezenți și unii membri ai partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, al cărui sprijin s-a dublat de la alegerile din 2021 din țară, conform Associated Press.

Agenția de informații interne a Germaniei spune că numărul extremiștilor de extremă-dreapta a crescut. În 2022, acesta a ajuns la peste 38.000, dintre care 14.000 au fost considerați potențial violenți. Șeful agenției, Thomas Haldenwang, a declarat că se crede că numărul acestora a crescut din nou anul trecut.

 

PARIS | MOSCOVA

Experții francezi în domeniul militar și al securității cibernetice afirmă că au identificat o rețea cu sediul la Moscova care răspândește propagandă și dezinformare în Europa de Vest. Agenția Viginum din Franța, înființată în 2021 pentru a detecta interferențele digitale ale entităților străine care au ca scop influențarea opiniei publice, afirmă că Rusia pregătește terenul pentru un nou val de manipulare online în perioada premergătoare alegerilor europene și altor voturi cruciale din acest an. Agenția spune că rețeaua online, pe care a numit-o „Portal Kombat”, include cel puțin 193 de site-uri care difuzează propagandă pro-rusă. O mare parte din dezinformarea direcționată prin intermediul site-urilor de socializare și al aplicațiilor de mesagerie îi vizează pe cei care propagă teorii ale conspirației, a precizat agenția, conform The Guardian.

 

HAGA

O curte de apel olandeză a ordonat guvernului țării să blocheze livrarea de piese pentru avioanele de luptă F-35 către Israel, din cauza îngrijorărilor că acestea sunt folosite pentru a încălca dreptul internațional. Instanța a dat dreptate grupurilor pentru drepturile omului, care au susținut că piesele furnizate dintr-un depozit olandez au contribuit la încălcări ale legii de către Israel în Gaza. Israelul neagă comiterea de crime de război.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că peste 28.100 de palestinieni au fost uciși în mai puțin de patru luni. Israelul și-a lansat operațiunile în Gaza după ce, la 7 octombrie, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de Hamas, care a luat, de asemenea, 253 de persoane ostatice, scrie BBC.

 

VIENA

Austria se confruntă cu o dilemă îngrijorătoare, întrucât dependența sa de gazul rusesc atinge niveluri record, în pofida unei reduceri notabile a importurilor globale de gaz în ultimii doi ani, relatează Die Presse. În decembrie 2023, un procent impresionant de 98% din importurile de gaz proveneau din Rusia, față de 79% în februarie 2022. În ciuda eforturilor de a asigura surse alternative de gaze, cum ar fi gazul norvegian sau gazul natural lichefiat (GNL), dependența Austriei de importurile rusești a crescut de la începutul anului 2023. Provocările legate de verificarea originii GNL complică eforturile de asigurare a diversificării.

 

LONDRA

Lumea a intrat într-o eră de instabilitate crescândă, în condițiile în care țările din întreaga lume își sporesc cheltuielile militare ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, la atacul Hamas asupra Israelului și la asertivitatea crescândă a Chinei în Marea Chinei de Sud. Aceasta este concluzia unui nou raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, care a evidențiat, de asemenea, tensiunile în creștere din zona arctică, goana Coreei de Nord după arme nucleare și ascensiunea regimurilor militare în regiunea Sahel din Africa ca fiind factori care contribuie la „deteriorarea mediului de securitate”. Grupul de reflecție cu sediul la Londra întocmește o estimare anuală a situației militare globale de 65 de ani, menționează Associated Press.

„Actuala situație militară și de securitate anunță ceea ce va fi probabil un deceniu mai periculos, caracterizat de aplicarea cu nerușinare de către unii a puterii militare pentru a urmări revendicări – evocând o abordare de tipul ‘puterea primează’ -, precum și de dorința democrațiilor care împărtășesc aceleași principii de a avea, ca răspuns, legături de apărare bilaterale și multilaterale mai puternice”, se arată în raport.

 

VARȘOVIA

Mai mulți politicieni polonezi și europeni importanți i-au cerut comisarului polonez pentru agricultură să demisioneze din funcție, după un val de proteste ale fermierilor lansate în întreaga Europă împotriva politicilor UE privind clima. Comisarul Janusz Wojciechowski a respins apelurile la demisie, afirmând că „nu vede nicio neglijență” din partea sa. Între timp, în rândul fermierilor polonezi, sentimentele sunt mixte. Unii, la fel ca și politicienii, doresc demisia imediată a lui Wojciechowski, în timp ce alții apreciază eforturile acestuia de a limita importurile de produse agricole din Ucraina, relatează Notes from Poland.

 

SOFIA

Cel mai mare partid de extremă-dreapta și pro-rus din Bulgaria, Vazrazhdane, dă semne de criză înaintea alegerilor europene din iunie, după cum reiese din scăderea în sondaje și din recentele demisii, inclusiv cea a uneia dintre cele mai importante figuri ale partidului, potrivit Euractiv.

 

ANKARA

Nouă muncitori ar fi blocați în subteran după ce o alunecare de teren a lovit marți o mină de aur din estul Turciei, au anunțat autoritățile. Alunecarea de teren de la mina Copler a avut loc la ora prânzului, în apropierea orașului Ilic din provincia montană Erzincan din Turcia. Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, a declarat că nu se știe nimic despre cei nouă muncitori de când s-a produs alunecarea de teren și că 400 de oameni de căutare și salvare se află la fața locului. Agenția pentru situații de urgență, AFAD, a declarat că a fost adus personal din provinciile învecinate, potrivit Quartz.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL