VIDEO Nicolae Ciucă: Curtea de Conturi – gardian al interesului public

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Curtea de Conturi este o entitate vitală în asigurarea funcţionării instituţiilor publice din ţara noastră, iar rolul ei este cel de „gardian al interesului public”, a declarat, miercuri, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. 

„Mă bucur să mă aflu alături de dumneavoastră pentru a onora Curtea de Conturi a României, instituţie fundamentală a statului român, garant al bunei gestionări a banului public şi autentic partener al Parlamentului. Curtea de Conturi este o entitate vitală în asigurarea funcţionării instituţiilor publice din ţara noastră, rolul ei este cel de gardian al interesului public, asigurându-se permanent că finanţele publice sunt utilizate corect în folosul contribuabililor, al tuturor cetăţenilor. Acest lucru este esenţial mai ales în această perioadă în care suntem extrem de atenţi la cheltuielile publice în care nu ne putem permite să risipim fondurile statului, adică ale românilor”, a afirmat Ciucă la evenimentul „Responsabilitate. Relevanţă. Rezilienţă într-o lume a provocărilor”, dedicat împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.

Conform preşedintelui Senatului, Curtea de Conturi este „o instituţie de semnalizare”, care nu doar controlează, ci şi educă din punct de vedere financiar, ajutând celelalte instituţii să fie mai eficiente în utilizarea resurselor financiare.

„Ea este, dacă vreţi, acea instituţie a statului român care combate direct mentalitatea păguboasă de tipul „merge şi aşa”. Curtea de Conturi, prin activitatea ei, transmite instituţiilor, liderilor de instituţii că există un mod anume în care trebuie făcute lucrurile din punct de vedere financiar: corect, precis şi eficient”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El a mai spus că, pentru a-şi îndeplini cât mai bine misiunea, Curtea de Conturi se află ea însăşi într-un proces constant de modernizare.

„Curtea de Conturi a României înţelege că excelenţa se cultivă permanent şi că bunele practici se rafinează în mod constant. Astfel, controlul financiar devine mai atent, creşte transparenţa instituţiilor în folosirea banului public, se reduc cazurile de abuz şi corupţie în instituţiile publice. Noi, în Parlamentul României, apreciem profesionalismul şi dedicarea Curţii de Conturi exprimate prin rapoartele înaintate Parlamentului. Poziţiile şi recomandările Curţii de Conturi ajută la eficientizarea politicii fiscale şi bugetare. Expertiza Curţii de Conturi este preţuită şi, de aceea, căutată atunci când ne dorim să îmbunătăţim alte aspecte din zona finanţelor publice”, a mai spus preşedintele Senatului.

Ciucă a mai menţionat că instituţia Curţii de Conturi a României are „vocaţia” colaborării cu o paletă diversă de instituţii şi persoane, de la preşedintele României, Parlament şi Guvern, la mediul universitar, mediul de afaceri şi organizaţiile neguvernamentale, dar şi cu instituţiile din justiţie cu reprezentanţii corpurilor profesionale din domeniile finanţelor, contabilităţii şi auditului, precum şi cu partenerii externi.

„Curtea de Conturi a României poate fi mândră de ceea ce a realizat până acum, de reputaţia ei printre instituţiile publice ale României, de rigoare şi de neutralitatea pe care le cultivă permanent. Curtea de Conturi îşi onorează astfel misiunea încredinţată, fiind un pilon stabil al statului român”, a mai spus Nicolae Ciucă. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: