Beneficiile proiectului PNL de reindustrializare, unul dintre cele mai importante proiecte din ultimii 34 de ani

sursa: facebook

La presiunea lui Nicolae Ciucă, ministrul de finanţe Marcel Bolos a prezentat o nouă schemă de ajutor de stat destinată celor mai critice industrii din România. Astfel, se alocă 2,25 mld de Euro destinate sutinerii investiţiilor în siderurgie, petrochimie şi prelucrarea primară a resurselor naturale.

Ideea în sine este foarte bună, deoarece siderurgia şi petrochimia reprezintă aproape 60% din deficitul comercial al României din anul trecut cu 14 respectiv 8 mld de Euro, iar industria de apărare are cel mai mare potenţial de creştere. Totodată, începerea inevitabilă a exploatării gazului de la Marea Neagra va duce la situaţia nefericită că să nu putem consuma gazul în România fiindcă nu vom avea suficienţi consumatori mari industriali, iar Romgaz şi OMV vor trebui să îl exporte, precizează liberalul Tănase Stamule în Ziarul Financiar.

Schema propune patru piloni de acţiune:

Grant personalizat/notificare individuală – sprijin sub formă de grant până în 30% din valoarea investiţiei

Acordarea unui credit fiscal: 10-25% din valoarea investiţiei, dupa realizarea investitiei pentru plata obligaţiilor fiscale

Sprijin şi facilităţi pentru obţinerea avizelor tehnice, autorizatiilor de constructii, certificatelor de urbanim şi altor documentatii necesare etc.

Posibilitatea acordării de teren pentru realizarea investitiilor – cadru legal pentru expropiere/achizitie teren pentru realizarea investitiei

Condiţii pentru acordare ajutorului de stat sunt:

a) au o valoare mai mare sau egală cu 150 milioane euro, echivalentul în lei;

b) creează  în mod direct un număr de minimum 250 de locuri de muncă;

c) sunt implementate într-o regiune de dezvoltare din România cu un PIB pe cap de locuitor sub media naţională a acestui indicator;

d) sunt menţinute pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acestora;

Sectoare de activitate eligibilă: industrie alimentară; industria chimică, industria farmaceutică, industria metalurgică, industria de apărare, industria constructiilor metalice, construcţia utilajelor şi instalaţiior, fabricarea maşinilor şi echipamentelor, echipamentelor electrice

Deşi vine târziu, această schemă de stat prin care se pot consilda actualele baze industrial şi atrage noi jucători în judeţele cu activitate în aceste industrii este foarte utilă. În lumea de astăzi, jucătorii mari nu vin dacă nu li se oferă scheme de ajutor de stat generoase şi astfel putem atrage jucători sistemici care să creeze valoare adăugată ridicată în România.

E bine că această schemă va fi gestionată de Ministerul de Finanţe. Comparativ cu alte instituţii ale statului, aici există capacitatea administrativă de a gestiona parteneriate complexe.

După decizia strategică de a “româniza” gazul de la Marea Neagră luată de guvernul Ciucă prin preluarea activelor Exxon de către Romgaz, România face un pas mare în direcţia consolidării industriei naţionale prin această schemă de stat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: