Cifrele „potopului” din Galați: 28 de localități inundate, 7.000 de case afectate, zeci de drumuri și poduri distruse

Sursa foto: Facebook - ISU Galati

Viiturile au devastat 28 de localități din județul Galați: mii de oameni au rămas fără case, după ce puhoaiele au măturat totul în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Drumurile arată ca după bombardament, podurile sunt distruse, școlile și grădinițele au fost închise. 

Din datele trimise de autoritățile locale către Instituția Prefectului și Consiliul Județean Galați, reiese că în urma inundațiilor au fost afectate 28 de comune din județul Galați.

„Sunt date estimative, urmând ca o situație concretă să fie prezentată după ce comisiile de evaluare vor termina munca în teren, iar datele vor fi centralizate”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Cele mai multe case distruse de inundații sunt la Pechea-2000, urmează Costache Negri-900 de case, Corod-900 de case, Slobozia Conachi-750 de case, Cudalbi-700 de case, Cuza Vodă-500 de case, Valea Mărului-205 case, Corni-185 de case, Grivița-133 de case; și lista continuă.

În cele 28 de localități au fost afectate „drumuri naționale, drumuri județene și comunale, poduri, podețe, străzi, obiective culturale, sedii de instituții, unități de învățământ, fântâni, rețele de alimentare cu apă și canalizare, teren arabil, culturi, solarii, sere, drumuri forestiere, drumuri județene, cale ferată și construcții hidrotehnice”. 

De asemenea, peste 100 de agenți economici au fost afectați. Unii au rămas fără marfă, utilaje și chiar sediii. „Am cerut măsuri de sprijin pentru aceștia la nivel guvernamental, pentru a veni în ajutorul lor și a-i susține în refacerea afacerilor afectate. Datele din acest moment arată că sunt peste 100 de agenți economici afectați de inundații”, a transmis Costel Fotea.

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a emis ordine pentru constituirea de noi comisii de evaluare, care vor începe activitatea pe 20 septembrie 2024 în localitățile afectate.

Aceste comisii vor evalua daunele la culturile agricole, sere și solarii, iar alte 10 comisii se vor concentra pe cursurile de apa afectate, în aceste comisii fiind și câte un reprezentant Serviciul de Gospodărire a Apelor și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Galați.

Comisiile nou constituite se adaugă celor existente, care acționează în teren încă din 15 septembrie pentru a evalua pagubele produse la nivelul infrastructurii și locuințelor.

De asemenea, prefectul a emis ordine pentru constituirea de noi comisii de evaluare, care vor începe activitatea pe 20 septembrie 2024 în localitățile afectate.

„Aceste comisii vor evalua daunele la culturile agricole, sere și solarii, iar alte 10 comisii se vor concentra pe cursurile de apa afectate, în aceste comisii fiind și câte un reprezentant Serviciul de Gospodărire a Apelor și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Galați”, a anunțat Prefectura.

Comisiile nou constituite se adaugă celor existente, care acționează în teren încă din 15 septembrie pentru a evalua pagubele produse la nivelul infrastructurii și locuințelor.

Totodată, prefectul județului Galați a solicitat sprijin la prefecturile de la Brăila, Vrancea și Buzău, dar și la firmele de construcții pentru suplimentarea numărului de utilaje, astfel încât activitatea de curățenie din localitățile afectate de inundații să se desfășoare cât mai repede.

„A fost solicitat sprijinul Instituției Prefectului Vrancea pentru devierea tuturor mijloacelor de transport cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, excepție făcând cele care transportă materiale, alimente sau cazarmament pentru zonele inundate, pe ruta Focșani – Măicănești – Muchea – Brăila (DN23), respectiv Brăila– Baldovinești- Șendreni -Galați (DN2B), astfel încât să nu mai circule pe drumurile județene, pe ruta Tecuci –Galați”, a transmis Prefectura.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: