Ce se întâmplă cu tarifele RCA după 30 septembrie. Propunerile Ministerului de Finanțe

Sursa foto: Pexels

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță care propune modificări la legile care reglementează piața RCA, argumentând că există dezechilibre care trebuie corectate.

Ministerul Finanțelor a emis un proiect de ordonanță care prevede prelungirea termenului până la care prețurile RCA vor fi plafonate, de la 30 septembrie 2024, la 31 decembrie 2024.

„(…) o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 31 decembrie 2024 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime și a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA prevăzute la art. 1 alin. (2) și (4) din HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Situația actuală poate fi încadrată ca și situație de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței așa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea Concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situația de criză să fie depășită.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societățile de asigurare care practică RCA și stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe perioada de 3 luni stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA, Ministerul Finanțelor amintește de numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri față de începutul lunii iunie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: